Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SVT-journalist togs av polis

Axel Gordh Humlesjö, från SVT:s Debatt och Uppdrag Granskning, fördes bort av civilklädd polis på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Orsaken var att man oroade sig för att han skulle attackera konstnären Lars Vilks.

– De sa att jag hade varit väldigt nära Lars Vilks, något jag inte ens visste, han skulle väl inte ens dyka upp på mässan hade jag läst, säger Axel Gordh Humlesjö till SVT:s Rapport.

Lars Vilks står under ständigt Säpo-skydd då han lever under mordhot. På mässan var han lätt förklädd, men poliserna var uppenbarligen ändå på tå. Lite väl så om man ska tolka Axel Gordh Humlesjös mening.

– Poliserna var onödigt bryska och på mässgolvet började det spridas rykten, det är ju en koncentration av journalister där. Om de ska försöka få tag på terrorister som vill mörda Lars Vilks kanske de inte ska gå på en halvkänd journalist, säger Axel Gordh Humlesjö som kallar upplevelsen obehaglig.

Enligt honom blev han släppt efter sju åtta minuter, men utan ursäkt. Dock hade poliserna förklarat att de hade tyckt att han hade betett sig misstänkt, oklart hur.

Axel Gordh Humlesjö

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.