Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svts-hanna-stjarne-it-attackerna-ett-hot-mot-demokratin/

Sverige

SVT:s Hanna Stjärne: It-attackerna ett hot mot demokratin

SVT:s vd Hanna Stjärne. Foto: Anders Wiklund/TT

I en debattartikel i Svd på måndagen berättar SVT:s vd Hanna Stjärne om två säkerhetsincidenter från förra året, och hur man arbetar för att bekämpa sofistikerade it-säkerhetshot och dagliga intrångsförsök.

DN har tidigare rapporterat om ett ökat antal säkerhetsincidenter mot SVT. På måndagen delgav public service-bolagets vd Hanna Stjärne två riktade it-attacker från förra året, i en debattartikel i Svd

• Det första inträffade efter SVT:s ”Uppdrag granskning” i februari förra året, som avslöjade att storägare i ryska Kalashnikov via Swedbank skickat miljontals kronor i lån till sin amerikanska motsvarighet, ett potentiellt sanktionsbrott. Då gick attacken ut på att få tillgång till information som finns inom ”Uppdrag gransknings” nätverk. Attacken ska enligt SVT ha avvärjts. 

• Det andra försöket ägde rum efter SVT:s satirinslag om Kina i programmet ”Svenska nyheter”. En stor mängd inlägg med snarlikt budskap publicerades på SVT:s sociala medier-konto, en period efter att programmet sänts. 

Attacken kom från en stor mängd servrar utanför landets gränser. Vilka länder specifikt vill Hanna Stjärne inte gå in på, men säger att det har koppling till nämnda publiceringar.

– Det är alltid en avvägning hur mycket man kan berätta men vi har all anledning att tro att det är kopplat till innehållet, säger Hanna Stjärne till DN. 

SVT har ungefär 35 säkerhetsincidenter varje dag, mot en rad olika områden. Hanna Stjärne menar att attackerna är ett hot mot yttrandefriheten och SVT rustar nu för en ny verklighet, bland annat genom att upprätta ett särskilt cybersäkerhetsteam.

– Sverige har en lång tradition vad gäller yttrandefrihet och vi måste markera att den är otroligt viktig. Inte minst för oss som publicist är det extra viktigt att stå upp för de värdena, säger Hanna Stjärne. 

De senaste åren har SVT:s kostnader för säkerhet ökat markant, till stor del för att säkra personskydd för medarbetare. Hanna Stjärne säger att SVT lägger mycket energi på att stärka modet bland medarbetare.

– När hotet blir extra starkt i förhållande till journalistiken finns en risk för självcensur, att man inte ger sig på kontroversiella ämnen. Vi jobbar kontinuerligt att stärka våra medarbetare för att se till att de är så modiga som möjligt.

Finns det några pågående polisutredningar med koppling till de specifika fallen du nämner i debattartikeln? 

– ”Uppdrag gransknings”-ärendet är överlämnat till polisen. Vi har 35 incidenter varje dag under året och vi polisanmäler ett stort antal av dem på uppmaning av polisen. Samtidigt vet vi att det är svårt att följa upp ett så stort antal, och många av utredningarna läggs ner, säger Hanna Stjärne.