Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sydsvenskans aprilskämt kritiseras på Facebook

Foto: Johan Nilsson/TT

Skånska tidningen Sydsvenskans aprilskämt om könsneutrala, ”metoosäkra” Pågatåg var inte så kul, tycker flera av tidningens läsare som kritiserar humorförsöket i sociala medier. Tidningen publicerade senare under dagen en ursäkt.

I en skämtartikel beskriver två skribenter hur Skånes pendeltåg, Pågatågen, ska byta namn till könsneutrala Skånetågen och få färgglada vagnar som passar kvinnor och icke-binära bättre. De skriver att tågresenärer tagit illa vid sig av lokens manliga namn och ”sexanspelningar när tåg åker in i tunnlar”.

Aprilskämtsartikeln har lett till kritik mot Sydsvenskan på Facebook. Flera användare upprörs över texten som de anser förringa och förlöjliga homo- och transfobi och kampen mot sexuella trakasserier. En person skriver att det är något seriöst fel på någons inre moralkompass om man skämtar om andra personers lidande på det sättet. Kommentaren har fått över 200-gillamarkeringar. En annan att Sydsvenskan bidrar till de ”skämtar bort” den feministiska kampen.

Senare under dagen publicerade Sydsvenskan en ursäktande artikel där helgchefen Martin Hallgren förklarar att ett bra aprilskämt helst ska handla om en aktuell och viktig fråga som berör många, och att de hade räknat med att vissa skulle bli upprörda.

Han skriver att tidningen beklagar att folk tagit illa vid sig och att tidningen tar genus, jämställdhet och andra former av mångfald på stort allvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.