Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/symtomfri-personal-pa-sjukhusavdelning-smittad/

SVERIGE

Smittad personal på sjukhusavdelning var symtomfri

När personalen på en thorax-avdelning på universitetssjukhuset i Linköping testades för det nya coronaviruset visade 5-10 av de 50 i personalen inga eller mycket lindriga symtom, trots att de var smittade, skriver Sveriges Radio.

Statsepidemiologen Anders Tegnell bekräftar att en stor del av smittspridningen sker utan att den märks.

Testet på universitetssjukhuset i Linköping gjordes efter att en patient som vårdats på en thoraxavdelning visat sig vara smittad.

Enligt radions rapportering var hälften av personerna i personalgruppen smittade, men det är en uppgift som smittskyddsläkaren i Region Östergötland, Britt Åkerlind, inte känner igen.

– Mellan 5-10 personer av 50 på avdelningen uppvisade väldigt lätta symtom eller var symtomfria. Då gjorde vi så att de fick gå hem liksom alla som har symtom får göra. Är man sjuk eller får man symtom så ska man vara hemma, säger Britt Åkerlind till DN.

Enligt Britt Åkerlind är det troligt att personer med små eller inga symtom smittar i mindre utsträckning än de som har symtom.

– Men även om man bara har lätta luftvägssymtom kan man smitta. Även tal genererar små droppar av saliv som kan överföras till exempel om man sitter tätt ihop med huvudena och pratar. Det är därför som det är viktigt med den sociala distanseringen, för att hålla ned smittspridningen så att sjukvården hinner med, säger hon.

Covid-19 är en ”lurig sjukdom” menar hon, eftersom spektrumet går från inga eller väldigt lätta symtom till allvarlig sjukdom och dödsfall.

– Vissa kanske har haft huvudvärk en dag eller nästäppa, väldigt diskreta symtom. Å andra sidan, om det betyder att en majoritet av befolkningen kommer att få en lätt sjukdom, så ska vi vara glada, säger Britt Åkerlind.

Fortfarande gäller att de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och dö är äldre med underliggande sjukdomar, och där rökning är ytterligare en riksfaktor.

Det finns också en misstanke om att mängden virus som förs över påverkar hur allvarligt sjuk man blir. Studier från Kina kring detta håller på att valideras och översättas till svenska förhållanden, för att kunna dra slutsatser i frågan.

Frågan om huruvida personer med inga eller mycket lindriga symtom smittar har diskuterats mycket den senaste tiden.

Folkhälsomyndighetens linje hittills har varit att de som står för den huvudsakliga smittspridningen är personer som själva har symtom.

Samtidigt bekräftar statsepidemiologen Anders Tegnell nu för radion att många kan bära på coronaviruset utan att känna sig sjuka, och att spridningen sker utan att den syns.

– Det kan vara upp till nio av tio som kanske inte har så mycket symtom som syns, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Tegnell går det inte att veta hur det ser ut utan att göra studier av hur många personer som bär på antikroppar, efter att ha varit smittade. Det är dock på gång med den typen av studier. I nuläget finns det inga sådana validerade tester.

På myndigheternas presskonferens under måndagen påpekade Anders Tegnell att siffran nio av tio enbart är en spekulation utifrån nivån när det gäller influensan. Test på personer som inte har symtom är i nuläget inte tillförlitliga.

– Ett negativt test är bara en ögonblicksbild. Två timmar senare kan det vara positivt. Därför är testen mest pålitliga när man har symptom.

Folkhälsomyndigheten ska nu ta reda på hur många som är smittade i samhället och hur många som har lindriga symtom. Det pågår en studie i Stockholmsområdet av 650 slumpvis utvalda personer, enligt Sveriges Radio.

Folkhälsomyndighetens inställning hittills har varit att det inte är meningsfullt att testa personer som inte har symtom, bland annat för att det är först när man uppvisar symtom som man anses vara smittsam.

Ämnen i artikeln

Linköping
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt