Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Synskadade tänker lämna landet

Synskadade med ledarhund kräver att få omfattas av en anti-diskrimineringslag. Till skillnad mot i många andra länder kan svenska ledarhundsförare utan påföljd stängas ute från exempelvis jobb eller restauranger.

I samband med den internationella ledarhundsdagen på onsdagen påbörjar därför ett antal ledarhundsförare sin utvandring från Sverige.

– Jag har tröttnat och tänker flytta till Australien, säger Sofia Thoresdotter, en av landets omkring 300 ledarhundsförare.

Föreningen Sveriges ledarhundsförare arbetar för att öka tillgängligheten och vill att Sverige ska införa en anti-diskrimineringslag som man bland annat gjort i Norge och Storbritannien.

– I dag kan exempelvis en arbetsgivare säga att man inte får ett jobb på grund av att man använder ledarhund, eller man blir inte insläppt på ett gym, en simhall, teater eller sådant, säger Sofia Thoresdotter.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.