Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Systembolaget anklagas för att ligga bakom polisanmälan

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO polisanmälde i förra veckan ett antal vinklubbar. Nu slår ett av de största bolagen, Antipodes, tillbaka. De anklagar Systembolaget för att ligga bakom anmälan.

Företagen som kallar sig vin­klubbar har blivit allt fler de senaste åren. De distribuerar alkohol vid sidan om Systembolaget hem till dörren eller för avhämtning på närmaste paketutlämningsställe.

Nykterhetsrörelsen skickade förra fredagen in en 40-sidig polis­anmälan mot ett tiotal vinklubbar som de anser begår lagbrott.

DN har tagit del av Antipodes svar till åklagarmyndigheten. Där anklagas Systembolaget för att vara den verkliga avsändaren bakom anmälan.

”Enligt information som kommit Antipodes tillhanda har emellertid IOGT-NTO samarbetat med Sy­stembolaget AB vid upprättandet av anmälan. Systembolaget har aktivt medverkat till anmälans innehåll och utformning”, skriver företagets advokat Ola Wiklund.

I sitt svar skriver Antipodes att de uppfattar anmälan som ett försök från Systembolaget att få en konkurrent att upphöra med sin verksamhet.

– Vi är Systembolagets största lagliga konkurrent. De vill stoppa oss för att själva kunna satsa på hemleveranser. Att Systembolaget som kommersiell aktör i praktiken använder IOGT-NTO som målvakt mot sina konkurrenter är inget annat än en skandal, säger företagets vd Mark Majzner.

IOGT-NTO:s chefsjurist Gazal Casselborg förnekar att Systembolaget medverkat i utformningen av anmälan men bekräftar att man haft kontakt under arbetet.

– Vi har jobbat med den här frågan och vi har varit i kontakt med många myndigheter, exempelvis Tullverket. Vi har också fört en väldigt tät dialog med Systembolaget. Vi vet att de sitter på väldigt mycket kunskap och de har också tittat på den här frågan väldigt länge. De har haft väldigt mycket information som vi tagit del av.

IOGT-NTO har också använt samma advokatbyrå som Systembolaget anlitar.

– Vi har tagit hjälp av jurister som är väldigt insatta i de här frågorna. Det är inte alla advokatbyråer som är det. Vi köper tjänster när vi behöver det, säger Gazal Casselborg.

Ni ser inget problem med att en intresse­organisation har en tät dialog med ett företag som är en kommersiell aktör?

– Vi gillar Systembolaget. Vi samarbetar med dem i en rad frågor. Vi gillar alkoholmonopolet och det gör de också. Är det nån som ska bedriva handel med alkoholdrycker i Sverige så är det Systembolaget.

Även Systembolaget förnekar att de varit med om att utforma anmälan, men bekräftar att de kände till den i förväg.

– Nykterhetsrörelsen har varit på det här länge och några dagar innan berättade de att de kände sig så trygga i det här att de kunde gå vidare med en anmälan. Vi har kontinuerlig kontakt med nykterhetsrörelsen i en lång rad frågor, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.