Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/systembolaget-kvar-i-fortroendetoppen/

Sverige

Systembolaget kvar i förtroendetoppen

För andra året i rad hamnar Bolaget i topp på Förtroendebarometern
För andra året i rad hamnar Bolaget i topp på Förtroendebarometern Foto: Christine Olsson/TT

Svenska folket litar på Systembolaget.

För andra året i rad placerar sig Systembolaget överst i Förtroendebarometern. Undersökningen göras av Medieakademin och mäter förtroendet för svenska företag, myndigheter och organisationer. 

TT Text

Drygt tre fjärdedelar (76 procent) av svenskarna har högt eller ganska högt förtroende för Systembolaget enligt undersökningen.

– Antagligen infriar Systembolaget de förväntningar som folk har, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Andra institutioner och företag med högt förtroende är till exempel polisen (73 procent), universitet och högskolor (69), Ikea (69), Säpo (66) och sjukvården (62).

Mätningen, 1 200 webbintervjuer, gjordes i mitten av februari. Hur coronaviruset påverkat är dock lite tidigt att säga.

– Det är intressant med sjukvården, inte minst i dessa coronatider, som har ett väldigt bra utgångsläge i förtroendet. Man tror att man kommer att få en bra vård när man tar sig dit, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Han lyfter även fram MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som haft en svagt uppåtgående trend och som 50 procent hade högt eller ganska högt förtroende för när Förtroendebarometern gjordes.

– Där får vi ju se vad som händer med tanke på corona. Det kommer att bli väldigt intressant vad det kommer att resultera i, säger Toivo Sjörén.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt