Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Ta varje refusering som en uppmaning att forsätta skriva”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur får man sin bok publicerad när man har skrivit klart manuset? Tre olika bokförlag ger sina bästa tips.

På bokförlagen Albert Bonniers förlag, Norstedts och Piratförlaget får de in över 1.000 manus vardera varje år. Bara några få blir utgivna. Konkurrensen är stenhård. Det gäller att fånga förläggarens uppmärksamhet direkt om du vill ha en chans.

– Väldigt mycket avgörs på den första sidan. Ofta begär nya författare tålamod, men du kan inte kräva uppmärksamhet i tjugo sidor. Du måste fånga läsaren omedelbart med precision och noggrannhet, säger Martin Kaunitz, förläggare på Albert Bonniers förlag.

Anna Hirvi Sigurdsson är redaktör på Piratförlaget och den som gör den första sorteringen bland de manus som kommer in till förlaget. Hon känner ofta direkt om ett manus har något speciellt.

– Det känns ”wow” i magen. Det pirrar till och man dras in i berättelsen, säger hon.

Det som får förlaget att gå vidare med ett manus varierar. Det är ofta en intressant inledning eller ett bra följebrev som väcker intresset. 

– Följebrevet är din chans att fånga oss på några få rader. Skriv fem till sex meningar om kärnan i berättelsen och några rader om dig själv, säger Anna Hirvi Sigurdsson.

Hur man skickar in sitt manus skiljer sig mellan förlagen. Vissa vill få manus via sin webbsida, andra via post. På alla tre förlag som DN pratat med måste kompletta manus skickas in när det kommer till skönlitteratur. Det är för att förlagen ska se att du klarar av att skriva en hel bok.

– Vi behöver se att man ror hela berättelsen i hamn och det är extra viktigt med nya författare att se att de klarar av att skriva en hel roman, säger Susanna Romanus, publicistisk chef på Norstedts.

Vill du i stället sälja in facklitteratur kan det räcka med en bra idé och en plan för hur det ska genomföras, enligt Martin Kaunitz.

– På facklitteratursidan kan vi anta böcker på idéstadiet, om du skickar en bra idé är det inte omöjligt att vi nappar direkt, säger han.

Alla tre förlag försöker svara inom tre månader och om ditt manus inte blir antaget direkt, så kan du alltid försöka igen.

– Ta varje refusering som en uppmaning att fortsätta skriva och skicka in. Nästan alla författare blir refuserade, säger Martin Kaunitz.

Förläggarnas tre bästa tips:

Anna Hirvi Sigurdsson, redaktör på Piratförlaget

1. Gör research.

– Ha klart för dig vad det är för slags historia du har skrivit och gör research för att se vilket förlag den skulle passa på. 

2. Kontakt med förlaget

– Man måste kunna förklara kort om vad man har skrivit i följebrevet man skickar med.

3. Tydlighet

– Var tydlig med vad du vill med ditt skrivande och varför du skriver.

Martin Kaunitz, förläggare på Albert Bonniers förlag

1. Kontakt med förlaget

– Var dig själv i kontakten med förlaget.

2. Skriv offentligt

– Skriv och publicera på bloggar, tävlingar och offentliggör bland vänner att du skriver. Vänta inte på tillstånd att få skriva. Vi letar hela tiden efter författare, det gör alla förlag och det är ett bra sätt att synas på.

3. Fortsätt att försöka.

– Ta varje refusering som en uppmaning att fortsätta skriva och skicka in. Nästan alla författare blir refuserade och man kan lära sig mycket av ett bra refuseringsbrev. Vi lägger stor vikt på att skriva breven och förklara varför vi inte går vidare med ditt manus.

Susanna Romanus, publicistisk chef på Norstedts

1. Fokusera på berättelsen

– Fundera på vad du vill berätta med din historia, ha det klart för dig innan du skickar in ditt manus. 

2. Fixa slarvfel

– Läs ditt eget manus flera gånger innan du skickar in, så att det inte finns till exempel stavfel eller andra felaktigheter och inkonsekvenser i manuset. Skicka inte in något som kan ge ett slarvigt intryck. Om du själv inte bryr dig tillräckligt för att fixa till det är det svårt att få någon annan att bry sig om ditt manus. 

3. Skriv ett följebrev

– Berätta lite om dig själv, om du gått någon skrivarutbildning och hur vi kan få tag på dig. Redogörelsen behöver inte omfatta hela ditt liv, men en liten presentation och försök att undvika att ge egna omdömen om ditt manus i följebrevet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.