Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tågen rullar igen efter gasollarm i Göteborg

Ett godståg lastat med gasol spårade ur på en bangård i Göteborg under fredagseftermiddagen.
Ett godståg lastat med gasol spårade ur på en bangård i Göteborg under fredagseftermiddagen. Foto: Tomas Ohlsson

Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm rullar igen, efter att ett godståg lastat med gasol spårade ur på en bangård i Göteborg under fredagseftermiddagen.

Först befarades att tåget läckte gasol, men enlig räddningstjänsten har man inte funnit någon läcka.

Det var vid 13.35 på fredagseftermiddagen som larmet om olyckan kom. Urspårningen på Sävenäs rangerbangård i Göteborg bekräftas av Trafikverkets pressjour.

– Det är ett tåg med gasol som har spårat ur. Det är totalstopp just nu. Det har spårat ur vid Västra stambanan. Det påverkar tåg mellan Skövde, Göteborg och Stockholm, säger Monica Bengtson, pressinformatör vid Trafikverket till GP.

Räddningstjänsten blåser nu faran över efter incidenten på Sävenäs rangerbangård i Göteborg. De båda vagnarna med gasol står kvar på spåret och någon gasol har aldrig läckt ut.

– Det var två vagnar som körde över en växel och hamnade på olika spår, säger Sohana Josefsson, kommunikationsdirektör på Green Cargo, till TT.

– I vår värld kallas det urspårning så fort ett hjulpar inte är kvar på rälsen, och när det är kemilast ringer vi alltid räddningstjänsten.

Vagnarna kommer nu att bärgas av Trafikverket.

Räddningstjänsten har avslutat sin insats och tågstoppet är hävt. Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm rullar igen. Trafikverket tror inte att följdförseningarna kommer att vara långvariga, då stoppet varade mindre än en timme.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.