Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tågstörningar kan pågå i veckor

Foto: Alexander Mahmoud

Tågtrafiken kring Göteborg har drabbats av stora störningar som kan pågå i veckor. Trafikverket har inrättat en krisgrupp. Och på andra håll i landet orsakade en kråka förseningar.

En brand i ett teknikhus i Olskroken i Göteborg har förstört tekniken till växlarna på spåren. Växlarna måste nu läggas om manuellt vilket tar mycket längre tid.

Trafikverket har inrättat en krisledning för att hantera situationen som uppstått efter branden som inträffade under natten mot lördagen.

– De ska se till att hålla ihop alla aktiviteter som krävs i samband med den här händelsen som varit nu. Det är en väldigt komplex situation, att rent praktiskt återuppbygga den teknik som förstörts, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Sträckorna Göteborg–Uddevalla–Strömstad och Göteborg–Älvängen vidare mot Vänersborg, Karlstad och Oslo påverkas. Vissa tåg gick under söndagen med förseningar, andra ersattes med bussar.

- Ett nytt beslut tas vid måndag lunch, om hur man ska göra i fortsättningen, säger Wolffram.

Trafiken mellan Stockholm och Katrineholm drabbades av störningar på söndagen. Ett strömlöst passagerartåg fastnade mellan Gnesta och Flen vid 09-tiden i morse. Först efter flera timmar evakuerades passagerarna.

– Det har varit kallt ombord eftersom det inte funnits någon värme men enligt personalen har det varit en lugn stämning, säger Katarina Wolffram.

Vid 19-tiden kom trafiken i gång igen på båda spåren.

Störningarna tros ha orsakats av en fågel som kortslöt kontaktledningen.

– Jag vet inte exakt hur det gick till, jag vet bara att de hittat en bränd kråka på platsen, säger Katarina Wolffram.

För handbollsentusiaster var tågstrulet extra försmädligt då Hammarbys spelare tillhörde passagerarna, enligt P4 Malmöhus. Lagets match mot Ystad i handbollens elitserie ställdes in.

Tåg på sträckorna Stockholm–Linköping/Malmö, Stockholm–Skövde/Göteborg och Stockholm–Hallsberg/Karlstad i båda riktningar påverkades av stoppet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.