Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tagtrafik-stoppad-pa-grund-av-brander/

Sverige

Tågtrafik stoppades på grund av bränder

Det har brunnit på flera ställen längs järnvägen mellan Örebro och Frövi under torsdagen. Räddningstjänsten har varit på plats med 14 brandbilar och tågtrafiken har stoppats till följd av bränderna.

Rätta artikel

– Det är ett tåg som orsakat branden. Elden sprider sig snabbt, säger Anders Svedlund, inre befäl vid Nerikes brandkår, till SVT Örebro.

Branden växte kraftigt under torsdagseftermiddagen, enligt Nerikes Allehanda. 14 brandbilar har varit på plats för att bekämpa branden, vilket SOS Alarm beskriver som ”jättemånga resurser”.

– Det är både släckbilar, tankbilar, terrängbilar, ledningsbilar, transportbilar och höjdfordon, säger Helen Wickberg, teamledare på SOS Alarm.

Polisen beskrev händelsen som en fullt utvecklad skogsbrand. Vid 18.30-tiden uppgav de att en helikopter börjat vattenbomba området, och att branden mattats av lite. Vid 19-tiden meddelade de att polisresursen kunde lämna branden, och att räddningstjänsten inom kort skulle släppa fram tågen med siktfart.

Räddningstjänsten uppgav vid 19.30-tiden att släckningsarbetet kommer att pågå i cirka tre timmar till, och att räddningsstyrkan successivt trappas ner. Enligt räddningstjänsten har det rört sig om totalt sju till åtta brandhärdar.

– Vi har bra koll på hela ytan, säger räddningstjänstens inre befäl.

Bränderna påverkade tågtrafiken på sträckorna Stockholm-Örebro-Hallsberg, Stockholm-Eskilstuna-Örebro, Stockholm-Västerås-Göteborg, Mjölby-Hallsberg-Örebro C-Borlänge-Gävle samt Laxå-Hallsberg-Örebro C-Fagersta C-Gävle.

Tågtrafiken återupptogs igen med följdförseningar på torsdagskvällen. Inställda övergångar kan förekomma på fredag förmiddag, enligt SJ.