Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tagtrafiken-forbi-hassleholm-i-gang-pa-onsdag/

Sverige

Tågtrafiken förbi Hässleholm i gång på onsdag

00:56. Så påverkar branden i Hässleholm din resa.

Efter en intensiv arbetsinsats från ”hela järnvägsbranschen” kommer trafiken på södra stambanan förbi Hässleholm att komma i gång redan på onsdag, två dagar tidigare än vad som förut sagts.

– Det har varit en otrolig uppslutning, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

TT Text

Hettan från storbranden i det gamla magasinet vid järnvägsbangården i Hässleholm i onsdags förstörde slipers och fick räls att krokna och kontaktledningar att rasa ner. Delar av bangården såg ut som ett slagfält och fick byggas upp på nytt.

Enligt Ola Malmberg, tillförordnad chef för järnvägsunderhåll i Trafikverkets region syd, kan det ha varit den allvarligaste händelse som drabbat järnvägen i Sverige.

– Jag har jobbat med järnväg i 30 år och har aldrig varit med om en värre katastrof, sade Malmberg till Lokaltidningen Hässleholm ett par dagar efter branden.

Ombyggnaden innebar inte minst att mängder av material snabbt behövde forslas fram. Det verkar ha lyckats. Man har jobbat i treskift.

– Folk har sett till att leverera fram det som behövts. Alla våra entreprenörer har hjälpts åt för att få ordning på det hela. Folk har brutit semestern för att delta. Det har varit en otrolig uppslutning i hela järnvägsbranschen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Foto: Johan Nilsson/TT

Resultatet av ansträngningarna är att södra stambanan mellan Alvesta och Höör och Blekingebanan mellan Hässleholm och Kristianstad kan öppnas för trafik redan natten mot onsdag, i praktiken onsdag morgon, i stället för på fredag som tidigare sagts.

Öppnandet av banorna Hässleholm–Tyringe och Hässleholm–Markaryd dröjer dock till på lördag. Stambanan prioriteras.

Branden fick mycket stora konsekvenser för mängder av tågresenärer, som drabbades av inställda tåg och förseningar.

Skånetrafiken har ställt in trafiken på flera sträckor och satt in ersättningsbussar.

Tågen från Stockholm till Malmö stannar i Alvesta där de vänds. De som vill åka söder om Alvesta hänvisas i första hand att åka via Göteborg.

Nattågen mellan Malmö och Stockholm leds om via Göteborg och antalet sittplatser har utökats på de avgångarna. Antalet sittplatser har utökats också på tågen mellan Malmö och Göteborg.

Polisen rubricerar branden i Hässleholm som grov mordbrand. Det som brann ner var ett var en tom lagerlokal i trä, byggd 1917.

Läs mer: Kraftig brand i Hässlholm stoppar tågtrafik 

Läs mer: Därför slår olyckor så hårt mot trafiksystemet