Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tagtrafiken-i-hassleholm-igang-tidigast-efter-helgen/

Sverige

Tågtrafiken i Hässleholm igång tidigast på fredag nästa vecka

00:56. Så påverkar branden i Hässleholm din resa.

Den misstänkt anlagda branden intill järnvägen i Hässleholm har orsakat stora skador på ledningar och all tågtrafik är stoppad i båda riktningarna. Trafikverkets nya prognos är att tågen genom Hässleholm kan börja gå igen tidigast på fredag nästa vecka.

– Även om vi jobbar för fullt med att få fram ersättningsbussar får resenärerna räkna med flera timmars längre restid, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

SJ:s tåg vänder i Alvesta, därifrån får resenärerna ordna vidare färd själva.

Larmet om branden där en industribyggnad och en container totalförstördes kom vid 17.45 på onsdagen. Branden orsakade stora skador på den intilliggande järnvägen i Hässleholm och slog ut all tågtrafik.

Bland annat har en ställning som håller upp kontaktledningarna över spåren kollapsat. En annan ställning påverkades mycket av branden, men har inte fallit samman.

– Det ligger kontaktledningar nere på spåren. Strömförsörjningen till tågtrafiken är helt bruten, säger Micael Svensson till TT.

Trafikverkets första preliminära besiktning sent på onsdagskvällen visar att skadorna är omfattande på spår, signalsystem och kontaktledningar, vilket får stora konsekvenser på tågtrafiken som fortfarande var utslagen på torsdagsmorgonen.

Under torsdagen har Trafikverket gjort en noggrannare besiktning av skadeläget. 

Sent på torsdagseftermiddagen meddelade myndigheten att tågen som passerar Hässleholm kan gå igen tidigast på fredag nästa vecka. 

Hässleholm är en knutpunkt för tåg i Sverige och tusentals pendlare och andra resande strömmar genom staden dagligen. 

– Det är oerhört många som åker här varje dag så det får stora konsekvenser. Det kommer att bli besvärligt, säger Denny Josefsson. 

Stoppet drabbar SJ, Öresundstågen, Skånetrafik och Snälltåget som sätter in ersättningsbussar i begränsad omfattning. Bolagen uppmanar sina resande att välja andra färdmedel än tåg. Skånetrafiken skriver i ett pressmeddelande att alla tillgängliga ersättningsbussar satts in, men att det inte kommer att räcka. Flera timmars extra restid är att vänta.

– Bästa sättet för att kolla ersättningstrafiken är via vår hemsida eller app, säger pressansvarige Thomas Johansson.

På SJ har man gått ut med information via sms om störningen till kunderna där man upplyser om att de kan omboka eller avboka sin resa. Däremot finns ingen information direkt när man går in på tågoperatörens hemsida på torsdagsförmiddagen. Informationen om förseningarna är svår att hitta och kräver flera klick.

– Jag håller med om att det är så och vi håller på att arbeta med det. Det är klart att vi måste bli tydligare med information, säger Karin Starkman Ahlstedt på SJ:s pressjour som tillägger att det är många som kontaktar SJ med frågor om störningen. 

– Det är många som åker på södra stambanan och vi försöker hitta lösningar och ersättningstrafik. Men det tar tid innan vi har sådant på plats, säger Karin Starkman Ahlstedt. 

Tågen åker för närvarande endast mellan Stockholm och Alvesta. 

– Tågen vänder i Alvesta. Vill man åka vidare söderut därifrån får man hitta egna lösningar. Ett råd är att om inte behöver åka just nu kan boka en senare resa om det kommer att bli förseningar, säger Karin Starkman Ahlstedt. 

SJ lade senare ut information om störningen så att den visas direkt när man går in på deras hemsida.

– Vi brukar bara lägga ut en sådan balk vid stora störningar och vi känner att det nu är en sådan eftersom den kommer pågå fram till måndag och många tåg som berörs, ungefär två tåg i timman, säger Karin Starkman Ahlstedt.  

Polisen rubricerar händelsen i Hässleholm som mordbrand. I samband med branden evakuerades ett närliggande gym och en livsmedelsbutik. Det finns inga rapporter om personskador.