Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tagursparning-pa-onsdagen-trafikstorningar-till-nasta-vecka/

Sverige

Tågurspårning på onsdagen – trafikstörningar till nästa vecka

Det är fortsatt stopp på järnvägen mellan Gällivare och Kiruna, sedan ett godståg spårade ur i onsdags.

Först under tisdag kväll räknar Trafikverket med att tågen kommer att kunna rulla som vanligt på sträckan.

Rätta artikel

– Det ska rensas på vagnar och när det är gjort ska hela spåranläggningen och kontaktledningsanläggningen återställas. Dit hör även stolpar, fundament, slipers och spår. Så det blir ett nybygge på plats kan man säga, säger Anders Moritz, kommunikatör på Trafikverket, till Norrbottens Media.

De stationer där tågtrafiken påverkas är Gällivare, Abisko östra, Abisko turist, Björkliden, Fjällåsen, Katterjåkk, Kaitum, Låktatjåkka, Sjjska, Vassijaure och Riksgränsen, enligt Trafikverkets hemsida.

Gruvkoncernen LKAB är beroende av Malmbanan för transporter både till och från gruvorna, men än så länge har transportbehoven kunnat lösas med bland annat lastbilar.

– I nuläget klarar vi oss bra. Blir stoppet långvarigt kan det påverka framför allt leveranser av material, exempelvis bensonit, som behövs för produktionen, säger Johanna Fogman, kommunikatör på LKAB, till TT.

Transporterna av malm från Kiruna och Malmberget till hamnen i Narvik, dit merparten av malmen fraktas, påverkas inte av stoppet. Däremot ligger transporterna till malmhamnen i Luleå nere, men enligt Johanna Fogman orsakar det i nuläget inte problem för LKAB.

Bärgningen av godståget, som framför allt var lastat med lax, beräknas vara klar under lördagen. Varför tåget spårade ur är oklart.