Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tandlakare-drog-ut-alla-tander-pa-patient-utan-grund/

Sverige

Tandläkare drog ut alla tänder på patient – utan grund

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en tandläkare i Malmö som drog ut 22 tänder på en patient. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en tandläkare i Malmö som drog ut 22 tänder på en patient. Arkivbild. Foto: Mikael Sjöberg/TT

En tandläkare i Malmö som drog ut samtliga 22 tänder på en patient utförde ingreppet utan grund, anser Ivo. Patienten hade sedan svårt att få kontakt med tandläkaren, och hänvisades slutligen till en annan vårdgivare.

Rätta artikel

Varför patienten besökt tandläkarmottagningen framgår inte av beslutet från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Efter att ha gått igenom patientjournal, röntgenbilder och annat relevant material bedömer de dock att det saknats diagnoser och ”odontologiska indikationer (orsak till tandläkarbehandling)” som motiverar att patientens samtliga 22 kvarvarande tänder drogs ut.

”Flertalet tänder hade kunnat behandlas och därmed sparats”, skriver de.

Ivo noterar även att patientjournalen saknar både behandlingsalternativ, terapidiskussion och behandlingsplan.

Efter operationen skulle implantat och proteser sättas in, som heller inte bedöms ha skett på rätt grunder. Ivo riktar även kritik mot det faktum att tandläkaren utan motivering administrerat antibiotika vid två tillfällen i samband med installationen av implantaten, som heller aldrig färdigställdes helt. 

Patienten, som själv anmälde händelsen, har uppgett att hon hade svårigheter att få kontakt med tandläkaren för att fortsätta behandlingen efter att hennes proteser lämnats ut. När hon väl fick kontakt med tandläkaren igen hänvisades hon istället till en annan vårdgivare.

”Anmälaren har under dessa månader utan tänder haft svårt att äta och isolerat sig på grund av utseendet, med psykisk och fysisk påverkan”, står det i Ivos beslut.

De konstaterar att behandlingen av patienten inte levt upp till kraven i patientsäkerhetslagen. Anmälaren har även yrkat på ekonomisk ersättning av en okänd summa, som Ivo dock inte tar ställning till.