Tandläkare struntar i riktlinjer för antibiotika - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tandläkare struntar i riktlinjer för antibiotika

Grafik: DN

Tandläkare ska vara restriktiva med att ge antibiotika till patienter, men riktlinjerna följs väldigt olika. I Stockholm, Skåne och Kalmar skrivs det ut mer än dubbelt så mycket antibiotika som i Västerbotten. Omfattningen gör nu att Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket agerar.

Riktlinjerna som tandläkarna ska följa är glasklara: antibiotika ska nyttjas restriktivt och bara när det behövs. Bakgrunden är den omfattande globala användningen av antibiotika som har lett till att bakterier har en kraftigt ökande resistens mot medlen. Skräcken är att inte ens de starkaste antibiotikavarianterna ska bita längre och att läkarna ska stå maktlösa när människor plågas av svåra eller livsfarliga infektioner.

Att riktlinjerna följs så olika får nu ansvariga myndigheter att agera.

– Det är helt enkelt inte troligt att dubbelt så många tandvårdspatienter i Stockholm behöver antibiotika som patienterna i Västerbotten, säger Andreas Cederlund, sakkunnig i tandvårdsfrågor på Socialstyrelsen, om myndighetens färska sammanställning över tandläkares förskrivning av antibiotika.

Enligt Andreas Cederlund finns det inga uppenbara förklaringar till skillnaderna, som att olika befolkningssammansättningar skulle kunna påverka valet av insatser. Slutsatsen är att vid samma slags åkomma får patienter olika behandling.

Exempelvis fick drygt var tionde patient med tandvärk eller sjukdom i tandpulpan med sig ett recept efter ett akut tandvårdsbesök hos tandläkare i Västerbotten. I Blekinge var det var fjärde patient med samma problem som traskade i väg till apoteket och hämtade ut antibiotika.

– De här skillnaderna handlar om olika praxis, att man har olika syn på hur man ska behandla. Våra resultat visar att tandvårdsmottagningar har alla skäl att se över sin förskrivning, säger Andreas Cederlund.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer om tandläkares vuxentandvård kom i maj 2011. Nu, två år senare, anser Smittskyddsinstitutet, SMI, att de riktlinjerna inte räcker och att de behöver kompletteras med särskilda rekommendationer för infektioner i munhålan. I slutet av den här månaden ska SMI och Läkemedelsverket föreslå regeringen att myndigheterna gemensamt får i uppdrag att tillsammans med experter ta fram behandlingsrekommendationer för infektioner i munhålan.

– Vi har sett att det är angeläget att tandläkarna har konkreta verktyg som stöd för när antibiotika ska eller inte ska användas. Tandvården står för sju procent av antibiotikaförskrivningen i all öppenvård och det är en substantiell andel, säger Karin Tegmark Wisell, enhetschef för antibiotika och vårdhygien på SMI.

Syftet med behandlingsrekommendationerna är att minska den onödiga användningen av antibiotika. I rekommendationerna ska det tydligt stå vid vilka typer av infektion i munnen som antibiotika ska sättas in och när det är andra behandlingar som ska utföras.

– Även om läget vad gäller antibiotikaresistens är relativt gynnsamt i Sverige finns det globalt sett en väldigt stor oro för vad som ska hända. Det finns inga nya preparat på väg för den typ av resistens som ökar mest just nu och i Sverige måste vi göra allt vi kan för att bromsa ökningen av antibiotikaresistens, säger Karin Tegmark Wisell.

Ingen effekt vid tandvärk

• Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska tandläkaren inte skriva ut antibiotika om patienten har vanlig tandvärk, pulpit, eftersom antibiotika då inte har någon effekt på symtomen.
• Om det är en infektion i tanden och värken och infektionen har gått ned i käkbenet ska tandläkaren mekaniskt rensa bort infektionen samt göra en rotfyllning.
• Om patienten dessutom har feber, är hängig eller är svullen i munnen kan antibiotika skrivas ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.