Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tandläkare varnar för fluorfritt

Det är viktigt att använda tandkräm med lägre fluorhalt till barn.
Det är viktigt att använda tandkräm med lägre fluorhalt till barn. Foto: Shutterstock

Orolig för innehållet i barntandkrämen? Nu dyker fluorfria alternativ med naturliga ingredienser upp i allt fler butikshyllor. Men tandläkare avråder bestämt.

– Barnen får betala ett högt pris i form av sämre tandhälsa säger Göran Dahllöf, professor och expert på barntandvård.

Innehållet i barntandkräm har diskuterats flitigt de senaste åren. Rapporter har varnat för fluoret, som inte bara är bra på att motverka hål i tänderna, utan också kan ha skadliga effekter på den som får i sig för mycket.

Att många konsumenter ifrågasätter tandkrämen märks nu i butikerna. Bland annat Coop har på grund av ökad efterfrågan börjat sälja fluorfri tandkräm med ”enbart naturliga ingredienser” som ett alternativ till de vanliga märkena.

Göran Dahllöf, professor och övertandläkare vid avdelningen för barntandvård vid Karolinska institutet, är dock mycket kritisk mot tandkräm utan fluor, eller fluorid, som är korrekt benämning för den form som fluoret oftast förekommer i.

– Fluor i tandkrämen är nödvändigt för att skydda mot karies och det är inte rättvist mot barnen att välja bort det, säger han.

Samtidigt understryker han att det är viktigt att använda tandkräm med lägre fluorhalt till barn, och att inte överdosera.

– Från födseln och fram till tolvårsåldern mineraliseras de permanenta tänderna inuti käken. Får man i sig för mycket fluor under den tiden kan man få fläckar på tänderna, så kallad fluoros, säger han.

Amerikanska forskningsstudier har de senaste åren också pekat på att ett för högt fluorintag hos barn kan påverka hjärnans utveckling. Enligt Läkemedelsverket behövs mer forskning för att man ska kunna dra några tillförlitliga slutsatser. Men det går heller inte att helt ignorera rönen, menar Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.

– Det är osannolikt att fluorid från tandkrämen vi använder i Sverige skulle kunna medföra sådana risker. Men vi misstänker att intaget ökat totalt sett, med tuggummin, munskölj och tabletter. Det i kombination med de här rönen gör att Läke­medelsverket nu ser över om det finns anledning att justera reglerna.

Fakta:Så doserar du tandkrämen

Från första tand – sex år: Tandkräm med högst 1 000 ppm fluorhalt (0,1 procent). Använd en mängd som motsvarar en ärtas storlek.

Sju till tolv år: Fasa in vuxentandkräm med högst 1 500 ppm fluorhalt när barnet lärt sig spotta ut tandkrämen ordentligt. Använd cirka en centimeter.

Från tolv år och uppåt: Vuxentandkräm med cirka 1 500 ppm fluorhalt.

Källa: Göran Dahllöf, professor och övertandläkare vid avdelningen för pedonti, Karolinska institutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.