Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tandläkare: Vi måste våga lita på kroppen

Achilleas Kitsoulis.
Achilleas Kitsoulis. Foto: Anette Nantell
Att vara återhållsam med antibiotika är en självklarhet för tandläkaren Achilleas Kitsoulis. Han är förvånad över att så få är medvetna om faran med att hög förskrivning ökar risken för att bakterier blir resistenta.

– Jag trodde inte att Stockholms tandläkares förskrivning av antibiotika låg så högt som den gör. Vi har ju riktlinjer att följa, men det handlar kanske om tidsbrist. När det kommer en akutpatient med värk känner sig tandläkaren kanske osäker på om antibiotika ska skrivas ut eller inte. När det är tidspress blir den enklaste vägen då kanske att skriva ut ett recept, säger Achilleas Kitsoulis som arbetar i folktandvården på Södermalm i Stockholm.

Vissa patienter säger uttryckligen att de vill ha antibiotika, ibland för att de ska i väg på utlandsresa och vill gardera sig och inte ha värk under semesterdagarna.

– Då måste man vara tydlig som behandlare och tala om att antibiotika inte är den bästa lösningen. När de har värk vill de snabbt bli av med den och tror att antibiotika behövs; jag förklarar att den behandling som jag gjort gör att värken försvinner, men att det kan ta några dagar. Men det är väl lite så att folk vill ha en quick fix.

Achilleas Kitsoulis har arbetat som tandläkare sedan 2004 och han har sett hur synen på antibiotikaanvändning har skärpts.

– Jag kan tänka mig att det finns kolleger som utgår från kunskap som gällde för tio femton år sedan och då följer de inte den restriktiva linje som gäller.

Både i yrkeslivet och privat har Achilleas Kitsoulis reagerat över den utbredda okunskapen om vad hög konsumtion av antibiotika för med sig.

– Folk verkar inte känna till hur stora risker som finns med de resistenta bakterierna. Själv tar jag bara antibiotika när jag verkligen behöver det, senast var för några år sedan. Jag vet ju att forskningen talar om att det kan finnas en risk för att de som äter medlen ofta lättare råkar ut för resistenta bakterier.

Den försiktiga linjen gäller även de egna småbarnen. Han tycker att fler föräldrar borde tänka till om detta.

– Det känns nästan som om en hel del föräldrar tycker att det enda som hjälper är antibiotika, men man måste ju lita till att kroppen i första hand själv hanterar infektioner. Det behövs kanske mer information i skolorna om det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.