Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tång ger ny energi

Intresset för att göra energi av alger växer i hela världen. I Trelle­borg har kommunen för första gången börjat tillverka biogas av den tång som förstör traktens stränder på sommaren.

I augusti körde Trelleborg i gång sin första anläggning som förvandlar kustalger till biogas. Nästa år ska en mycket större anläggning vara i gång, som kan ta emot alger från hela Skånekusten och på köpet ge mängder av både bränsle och el.

Marknaden skriker efter mer biogas, och när det gäller tillgång på råvara att röta till gas erbjuder den övergödda Östersjön en näst intill outtömlig resurs.

DN berättade i går om försöken att omvandla Östersjöns giftiga algblomningar till biogas. Men i Trelleborg finns problemen närmare land. På de långgrunda stränderna utmed Skånekusten göds tången, fintrådig rödalg, av Östersjöns näringsrika vatten och förstör både stränder och fiskens lekvatten.

– Om vi inte gör något åt stränderna går det inte att bada. Då samlas algerna i stora högar som ligger och ruttnar, säger Sten Björk, ansvarig för miljöfrågor i kommunstyrelsen.

I stället för att samla upp alger och dumpa dem längre ut i havet körs de numera till den nya biogasanläggningen. Resultatet blir biogas och en rest som kan användas som gödningsmedel i jordbruket.

– På det här sättet blir vi av med flera miljöproblem samtidigt, säger Sten Björk.  

Enligt forskare på Kungliga Tek­niska högskolan, KTH, som följer projektet går det att plocka upp 22.000 ton alger bara från stränderna i Skåne. Där är det framför allt fintrådiga rödalger som lägger sig som sjok i det grunda vattnet. Omvandlat till biogas motsvarar det energi som går åt att driva 10.000 bilar som kör 1.500 mil per år.

– Det finns ett väldigt sug efter substrat till biogas. Problemet är att de som producerar gasen inte har råd att betala något för råvaran, men det kan ju snabbt ändra sig när energipriserna stiger, säger Fredrik Gröndahl, forskare på KTH.

I Trelleborg tänker sig kommunen att så småningom även använda algblomningar i öppet vatten i kommunens biogasanläggning.

– Vi gör det här för att vi vill ha rena stränder och en ren kust så att vi kan bada om sommaren. Men roligaste av allt är att det ekonomiskt går ihop för oss. I dag körs vårt va-verk på diesel och el. Men det slipper vi i fortsättningen, säger Sten Björk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.