Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tankbil-i-brand-pa-riksvag-70/

SVERIGE

Tankbil fattade eld på riksväg 70

En tankbil fattad eld på riksväg 70, norr om Avesta, natten till fredag. En person fick föras till sjukhus.

TT Text

Larmet inkom 02.52 och tre brandbilar skickades till platsen.

Fordonet övertändes snabbt trots förarens försök att släcka elden. Han inandades rök och fördes till sjukhus med oklara skador.

Branden spred sig till ett skogsparti i anslutning till vägen men det fanns ingen bebyggelse i närheten. Enligt Fredrik Bäcker, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, förelåg en stor explosionsrisk tidigt på fredagsmorgonen. Räddningstjänsten fick därför låta tankbilen, som fraktade över 17.000 liter bensin, brinna klart. Vid 05-tiden kunde man konstatera att all bensin hade brunnit upp.

– Just nu är det väldigt lugnt på platsen. Bilen har i stort sett brunnit upp och det är bara skalet kvar. Det som spridit sig till skogen var så pass lite så vi kunde släcka det ganska snabbt, sa Mats Hurtig vid räddningstjänsten i Dalarna till DN vid 6.30-tiden på fredagsmorgonen.

Under förmiddagen har vägen varit avstängd för sanering och trafiken har omdirigerats till alternativa vägar förbi olycksplatsen. Vid lunch på fredagen släpptes trafiken på växelvis. Då var Trafikverkets prognos att trafiken skulle kunna flyta på som vanligt vid 16-tiden, denna ändrades dock under eftermiddagen och man räknar nu med att alla filer ska öppna omkring klockan 22. Hastighetsbegränsningen kommer då att vara sänkt, enligt Ulrika Karlsson, vid Trafikverkets pressjour.

– Då räknar man med att ha bärgat bort tankbilen och området kommer att göras om till vägarbete eftersom man måste fixa asfalten. Man sänker då hastigheten till 30, säger hon till DN.

Orsaken till att bilen fattade eld är än så länge oklar. Enligt Mats Jansson, vid Södra Dalarnas räddningstjänst, kan ett exploderat däck ligga bakom branden.

– Tecken tyder på att ett däck har exploderat, men varför vet vi inte, säger han till TT.