Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tankeväckande forskare på turné

Elisabeth Oberzaucher, matematik, som räknat ut att Ismail den blodtörstige av Marocko kunde vara far till 1171 barn.
Elisabeth Oberzaucher, matematik, som räknat ut att Ismail den blodtörstige av Marocko kunde vara far till 1171 barn. Foto: Charles Krupa/AP

Ett mycket mindre harem hade räckt för att ge Ismail den blodtörstige av Marocko 1.171 barn, enligt uträkningar av biologen Elisabeth Oberzaucher. I helgen föreläser hon och andra IgNobelpristagare i Stockholm.

Ismail den blodtörstige var sultan av Marocko mellan 1672 och 1727, hade fyra hustrur och 500 konkubiner, och kan ha blivit far till 1.171 barn. För att lyckas med det måste han ha haft mellan 0,8 och 2,5 samlag om dagen. Men ett harem på mellan 65 och 110 kvinnor hade varit tillräckligt, enligt den österrikiska evolutionsbiologen Elisabeth Oberzaucher.

– Den största överraskningen är att det inte är antalet kvinnor som begränsar antalet barn, för det är en så spridd uppfattning. I stället är det mannens förmåga att producera sperma, säger hon.

För uträkningen fick Elisabeth Oberzaucher förra årets IgNobelpris i matematik. Nu är hon i Stockholm för att hålla föreläsningar tillsammans med andra pristagare.

Det finns olika uppgifter om hur många barn sultanen avlade.

– Enligt Guinness rekordbok fick han 888 barn, men det är ett alldeles för perfekt tal. Jag litar vanligtvis inte på perfekta tal, säger Elisabeth Oberzaucher.

Hon letade fram en rapport från 1704 där den franske ambassadören skrev att Ismail hade 600 söner. Konkubinernas döttrar dödades direkt vid födseln. 600 söner motsvarar 1.171 barn, eftersom det föds fler pojkar än flickor.

Livet i sultanens harem var långt från den romantiska bilden av kvinnor som lever gott tillsammans, enligt Elisabeth Oberzaucher.

I stället hölls konkubinerna inlåsta, vaktade av eunucker, och fick bara komma ut när Ismail ville använda dem.

– Han var en hemsk person. Jag tror att han var en mycket arg människa, säger Elisabeth Oberzaucher.

Fakta.Fyra pristagare i Stockholm

Marc Abrahams, instiftaren av IgNobel-priset som belönar forskning som får dig att skratta och sedan tänka, är i Stockholm med tre av förra årets pristagare:

Elisabeth Oberzaucher, matematik, som räknat ut att Ismail den blodtörstige av Marocko kunde vara far till 1171 barn.

Michael L. Smith, fysiologi och insektslära, som undersökt på sig själv var bistick gör mest och minst ont.

Mark Dingemanse, litteratur, för upptäckten att ”huh?” är ett ord som används i alla språk i hela världen.

Föreställningar: Lördag 12 mars, 15.00–16.45, Debaser Medis, Medborgarplatsen 8, Stockholm. Biljetter på ticnet.se. Söndag 13 mars, 14:00–15:30, Karolinska institutet, Berzelius väg 3, Solna, föreläsningssal Gustaf Retzius. Gratis inträde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.