Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tarmbakterier bidrar till skrumplever hos alkoholister

Alkoholmissbruk är den vanligaste orsaken till skrumplever.
Alkoholmissbruk är den vanligaste orsaken till skrumplever. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ny forskning tyder på att bakterier har en viktig roll vid utvecklandet av skrumplever.

Kroniskt drickande minskar motståndskraften för bakterier i tarmarna genom att hindra celler i tarmen från att bilda naturliga bakteriedödande proteiner, enligt en studie från USA. Möss som fick mer alkohol hade en mindre halt av bakteriedödande proteiner och därmed också fler skadliga tarmbakterier.

De skadliga bakterierna kan röra sig igenom tarmväggen. Eftersom levern tar hand om allt blod som kommer från tarmarna kan bakterierna också nå levern. Där kan de bidra till att orsaka skrumplever.

– Det här är första bevisen för att tarmbakterier kan kopplas till sjukdomar utanför tarmen. Våra studier föreslår att ett ökat tarmförsvar kan hjälpa vid behandling av alkoholrelaterade leversjukdomar, berättar gastroenterologen Bernd Schnabl vid University of California, en av forskarna bakom studien,

Alkoholmissbruk är den vanligaste orsaken till sjukdomen. Vävnaderna i levern bryts ner och byts ut mot bindväv. Idag dör cirka 500–600 personer varje år av sjukdomen.

Forskarna kunde även se att möss som saknade naturliga bakteriedödande proteiner av genetiska orsaker också hade mer skadliga bakterier. Det finns alltså en genetisk risk för utvecklingen av skrumplever.

Mängden skadliga bakterier som tagit sig till levern minskade när forskarna tillförde rätt bakteriedödande proteiner. Proteinerna skyddade alltså mot alkoholinducerade leverskador. Därför är det möjligt att hjälpa alkoholister med leverskador med bra (probiotiska) bakterier som bildar bakteriedödande proteiner, tror forskarna.

– En väg att gå skulle kunna vara att tillsätta de här bakteriedödande proteinerna. Det finns tidigare studier som visar att antibiotika har minskat skador vid alkoholism, men det bästa är att motverka alkoholdrickandet i sig, säger Stergios Kechagias, professor på Linköpings universitet som också forskar om leversjukdomar.

Tidiga tecken på skrumplever:

• du blir trött

• du mår illa

• du går ner i vikt.

Senare kan

• huden och ögonvitorna bli gula

• urinen bli mörk

• avföringen bli gråvit

• magen eller fötterna och underbenen bli svullna

• blodet få svårt att koagulera, stelna, och man kan kräkas blod.

Man kan också bli förvirrad och i värsta fall medvetslös om sjukdomen gått väldigt långt.

1177.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.