Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tarras-Wahlberg: Lilian var den sista av sin generation

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk och mångårig medarbetare vid hovet, känner stor sorg över prinsessan Lilians bortgång. ”Hon var den sista av sin generation”, säger hon till TT.

Nu börjar en ny fas för kungafamiljen där kungen och hans syskon är äldst, konstaterar Tarras-Wahlberg.

Hon minns framför allt prinsessan Lilians glädje.

– Det var en solstråle. Hon fick alltid ett sällskap på gott humör.

Elisabeth Tarras-Wahlberg började arbeta som pressassistent vid hovet 1976 och prinsessan Lilians bröllop med prins Bertil var ett av hennes första stora uppdrag. Senaste gången hon träffade prinsessan var 2008 men hon kände till prinsessans sjukdom.

– Hon har bott hemma, med hjälp dygnet runt. Hon fick säkert en fridfull sista tid.

Prinsessan Lilian var en viktig person i kungafamiljen och stod inte minst kungabarnen nära. Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar att kungabarnen alltid brukade vara med och fira Lilians födelsedagar, och att Lilian var med när barnen fyllde år.

– Jag vet att hon var väldigt viktig för kronprinsessan, säger hon.

Författaren Herman Lindqvist säger att prinsessan Lilian betytt oerhört mycket för kronprinsessan Victoria och att hon var en av dem som stöttade kronprinsessan när hon mötte sin blivande make, Daniel.

– Victoria älskade henne mycket. Hon var så att säga en representant för farmodersgenerationen.

Lindqvist berättar att han har många starka och goda minnen av prinsessan Lilian.

– Hon var en varm, glad och underbar människa.

Prinsessan Lilian var en omtyckt person som lämnar många ljusa minnen efter sig, berättar en av kungafamiljens vänner, Signe von der Esch i sörmländska Västerljung.

– Hon var en väldigt charmig, rolig, elegant och slagkraftig kvinna som bjöd på många roliga historier genom åren. Hon var nästan lite fräck ibland, säger Signe von der Esch, som också anser att Lillian kom att spela en viktig roll i kungafamiljen.

– Eftersom kungens föräldrar avled tidigt så kom Lilian att bli som en extrafarmor för både kungen, kronprinsessan och hennes syskon.

Signe von der Esch är änka efter bortgångne politikern Björn von der Esch som också arbetade som förste hovmarsalk när kungen gifte sig med drottning Silvia 1976.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.