Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tårtkastaren: Åkesson blev inte kränkt

Foto: Roger Turesson

Kvinnan kastade en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. DN rapporterade direkt från tisdagens rättegång.

Stefan Lisinski: Intresset för rättegången mot kvinnan som tårtade Jimmie Åkesson är stort. Många journalister har samlats utanför rättegångssalen.

Stefan Lisinski: Den åtalade kvinnan har anlänt. Hon följs av fotografer och filmare.

Stefan Lisinski: Rättegången har precis börjat. Jimmie Åkesson deltar inte. Han ska höras via telefon.

Stefan Lisinski: Kammaråklagare Ronne Jacobsson läser upp anklagelsen om tårtning. Kvinnan erkänner brott, men godtar inte kränkningsersättning på 5000 kronor. Godtar att betala kemtvätt på 300 kronor.

Stefan Lisinski: Kammaråklagare Ronne Jacobsson läser upp anklagelsen om tårtning. Kvinnan erkänner brott, men godtar inte kränkningsersättning på 5000 kronor. Godtar att betala kemtvätt på 300 kronor.

Stefan Lisinski: Jimmie Åkesson deltar nu via telelänk

Stefan Lisinski: Nu ska Jimmie Åkesson höras.

Stefan Lisinski: Han berättar om att han befann sig på Nytorget för att signera böcker. En kvinna kom fram, utan bok. Hon sade något otrevligt som "fascistjävel" och tog fram en tårta och tryckte den i ansiktet. Innan log hon och såg trevlig ut.

Stefan Lisinski: Förts blev jag väldigt förvånad, säger Åkesson. Sedan blev jag väldigt rädd och kränkt. Det ledde till att han ställde in ett liknande arrangemang i Göteborg.

Stefan Lisinski: Min profil påverkas av det här, säger Åkesson. Det är kränkande att jag som politiker utsätts för det här.

Stefan Lisinski: Nu frågar kvinnans advokat Kinora Awrohum. Varför drev du det här till åtal? Åkesson svarar att han har ställt upp på förhör. Inga fler frågor och Åkesson avslutar sitt samtal

Stefan Lisinski: Nu hörs kvinnan. Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti. Det är inte min åsikt utan fastställt av flera. Genom att signera och sprida ut böcker så ville han sprida den fascistiska läran. Det borde gränsa till olagligt att sprida den fascistiska läran. Jag hade förmågan att visa mitt och stora delen av det svenska folkets förakt.

Stefan Lisinski: Rättens ordförande uppmanar kvinnan att prata mer om själva händelsen, inte om fascism.

Stefan Lisinski: Tvekade du att göra det du bestämt dig för, frågar åklagaren. Nej, svarar kvinnan.

Stefan Lisinski: Individen Åkesson har jag inte funderat på, säger kvinnan. Det är som partiledare jag såg honom. LIte grädde orsakar ingen jättestor skada, menar kvinnan.

Stefan Lisinski: Advokaten frågar: varför gjorde du det här? Vi kan inte tillåta fascismens spridning i ett demokratiskt samhälle, svarar kvinnan.

Stefan Lisinski: Varför motsätter du dig kränkningsersättning, frågar advokaten. Kvinnan svarar att det var provokativt av Åkesson. Han vill hamna i en offerroll. Hon medger att hon själv bidragit till den offerrollen.

Stefan Lisinski: Det var en tårta av prinsesstårttyp. Hon tog bort rosen som var hård och försökte undvika att den skulle skada Åkesson, säger hon.

Stefan Lisinski: Åtalspunkten om angreppet på Åkesson är nu avklarad. Åklagaren går över till andra åtalspunkter som samtliga gäller olovlig körning. Kvinnan erkänner.

Stefan Lisinski: Kvinnan berättar att ett fall av olovlig körning kan ha ett samband med en ockupation i Tantolunden. Hon har svårt att minnas varje enskild händelse.

Stefan Lisinski: Eftersom kvinnan erkänner avstår åklagaren från att kalla vittnen. Rätten tar paus.

Stefan Lisinski: Förhandlingen fortsätter med att kvinnans tidigare domar gås igenom. Hon förklarar att hon inte har något missbruk.

Stefan Lisinski: Det blir en diskussion om hur hon avtjänat tidigare straff. Fotboja och fängelse

Stefan Lisinski: Åklagaren pläderar nu. Ofredandet blir allvarligare eftersom hon gav sig på en partiledare, menar han. Straffvärdet är "ganska högt"

Stefan Lisinski: Sammantaget bör kvinnans brottslighet ge ett kortare frihetsstraff, menar åklagaren. Åkessons skadeståndskrav bör godtas

Stefan Lisinski: Advokaten pläderar: I normalfallet ger den här sortens brottslighet böter. Men kvinnans agerande ska ses ur ett naturrättsligt perspektiv och inte ge något straff, menar advokaten.

Stefan Lisinski: Domstolen ska förstår följa gällande lag, säger advokaten. Hon hänvisar till situationen i Nazityskland, när flera sade att de bara lydde order.

Stefan Lisinski: Att människor som värnar om demokrati protesterar mot de som anser sig stå över andra människor. Sverigedemokraterna var ett öppet rasistiskt parti, säger advokaten

Stefan Lisinski: Rättens ordförande uppmanar advokaten att hålla sig till saken

Stefan Lisinski: Advokaten menar att kvinnan har slagits för demokrati och kämpat för att få igång en debatt om idéer om den vita rasens övermakt.

Stefan Lisinski: Det spelar ingen roll att partiledaren är demkratiskt vald, säger advokaten.

Stefan Lisinski: Hon berättar om USA:s president Geroge W Busch, som tog skokastning mot honom med en klackspark

Stefan Lisinski: Det är oskäligt att döma till påföljd, anser advokaten

Stefan Lisinski: Åkesson har inte blivit kränkt, menar kvinnan eftersom han står för neofascism

Stefan Lisinski: Pläderingarna är nu klara. Advokaten lämnar in sin kostnadsräkning

Stefan Lisinski: Rättegången är slut. Dom meddelas om en vecka. Rättens ordförande tackar parterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.