Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/taxichauffor-atalas-efter-resenars-dod/

Sverige

Taxichaufför åtalas efter resenärs död

Kvinnan släpptes av utanför sin bostad efter en sjukresa med taxi, men under den korta vägen fram till sin bostadsdörr avled hon. Nu åtalas både taxiföraren och platschefen och ordföranden vid det taxibolag dit chauffören är knuten för framkallande av fara för annan.

Rätta artikel

”I avtalet mellan taxibolaget och Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland står att chauffören ska hämta och lämna resenärerna vid porten. Det har inte skett vid det här tillfället”, säger åklagaren Marlene Forsman i ett pressmeddelande.

Sjukresan ägde rum i Västernorrland februari förra året, en dag med kraftigt snöfall och blåst. Inledningsvis var brottsmisstanken vållande till annans död men obduktionen har inte kunnat fastställa att det var nedkylningen som gjorde att kvinnan avled. Därför åtalas personerna för framkallande av fara för annan.

Platschefen åtalas för bristande rutiner och instruktioner till de anställda om hur chaufförer ska agera vid sjukresor. Ordföranden åtalas för ”bristande uppföljning till platschefen om utbildnings- och informationsansvaret”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt