Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tecken på alzheimer kan ses mycket tidigt

Agneta Nordberg.
Agneta Nordberg. Foto: Fotograf Ulf Sirborn

Redan 20 år innan man får de första symtomen på alzheimer kan man se en inflammationsprocess i hjärnan, visar en ny svensk studie. Forskarna hoppas att det kan leda till ett nytt sätt att angripa sjukdomen.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen i Sverige och fler än 100 000 personer i landet uppskattas vara drabbade. Sjukdomen har ett smygande förlopp som bland annat innebär att man börjar få svårt att minnas, svårt att koncentrera sig och har problem med att uttrycka sig. Vid alzheimer dör nervceller i hjärnan, men det är inte helt säkert vad som orsakar cellernas död. Tidiga tecken på sjukdomen är att det sker inlagringar i  hjärnan av proteinet amyloid i  form av plack.

Nu har forskare vid Karolinska institutet i en ny studie kunnat visa att astrocyter, ett slags stödjeceller i hjärnan, troligen spelar en viktig roll. Forskarna undersökte friska personer från familjer med kända mutationer för Alzheimers sjukdom, som har en klart ökad risk för att insjukna. De kunde se en inflammation av ökat antal astrocyter långt före att de amyloida placken fanns i höga halter i hjärnan.

– De högsta halterna av den inflammatoriska processen kring astrocyter kan ses i upp till 20 år innan symtomen av sjukdomen uppträder, sedan minskar halterna när amyloidplacken ökar. Det rör sig alltså om olika tidsförlopp och det är första gången det har rapporterats, säger Agneta Nordberg, professor vid Karolinska institutet, en av författarna bakom studien.

Inflammationen tycks vara ett tidigt tecken på sjukdomen, men forskarna vet inte varför den höga aktiviteten av astrocyter startar.

– Vi vet från tidigare forskning att astrocyterna försöker äta upp amyloiderna när placken börjar utvecklas och det kan således vara tecken på en försvarsmekanism. Det kan vara så att de ökar i mängd när amyloiderna uppstår, men att de inte klarar det och då tar placken över, säger Agneta Nordberg.

Hon hoppas att resultaten kan öppna för ett nytt sätt att angripa sjukdomen, även om hon påpekar att det behövs mer forskning.

– Den här studien ökar förståelsen av tidiga skeden av Alzheimers sjukdom. Det har varit ett enormt fokus på amyloider inom alzheimerforskningen, men det har inte varit så framgångsrikt vad gäller behandlingsförsök, kanske för att de flesta studier har utförts på patienter med redan uttalade symtom. Den här upptäckten visar att det finns andra komponenter som är nog så viktiga att utforska, säger hon.

I dag finns ingen behandling som kan bota alzheimer och de flesta mediciner riktar in sig på att lindra symtomen. Att fokusera på astrocyter skulle kunna vara en möjlig väg både för nya läkemedel och för att kunna ge förebyggande behandling tidigare än i dag, anser Agneta Nordberg. Men det krävs mycket mer forskning för att nå dit.

I studien ingick fler än 50 personer som bland annat undersöktes med så kallad PET-kamera och minnestester. Förutom de friska med hög risk för sjukdomen ingick också personer med alzheimer som inte var ärftlig. Ungefär hälften av personerna i studien undersöktes igen efter i snitt nästan tre år för att forskarna skulle kunna se utvecklingen.

Om personerna hade en alzheimermutation kunde forskarna räkna ut hur lång tid det skulle ta innan personen började få symtom av sjukdomen. De personer som inte bar på någon mutation hade inga onormala förändringar i hjärnan. De som ingick i studien visste inte om de hade en mutation eller inte.

– Det är väldigt ovanligt med den ärftliga formen av Alzheimers sjukdom, det är bara 2 till 3 procent av all form i Sverige som beror på mutationer, säger Agneta Nordberg.

Den nya studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Brain.

Fakta. Vanlig ­demenssjukdom

Alzheimers sjukdom, eller alzheimer, är den vanligaste demenssjukdomen i Sverige. Omkring 60–70 procent av alla demensfall utgörs av alzheimer.

Fler än 100 000 personer i Sverige beräknas vara sjuka i  alzheimer.

Vanliga symtom på alzheimer är minnesstörningar, svårt med tidsuppfattning och svårt att uttrycka sig i  tal och skrift.

Det är ovanligt att personer under 60 år insjuknar i alzheimer.

Det finns ingen bot, men det finns symtomlindrande behandlingar.

Källa: 1177.se, Netdoktor

Läs mer. Alzheimers
 • Vart tredje Alzheimerfall går att förebygga
  Vart tredje fall av Alzheimers sjukdom går att förebygga genom att ändra ett antal faktorer i livsstilen, visar en brittisk forskningsstudie.
 • Demensens gåta närmare en lösning
  Hittills har vi vetat mycket lite om vad som gör att miljontals människor drabbas av demens. Kanske har forskarna från Umeå tagit oss ett steg närmare att förstå en av orsakerna till folksjukdomen.
 • Ny forskning: Avgaser kopplas till demens
  Det kan finnas en direkt koppling mellan bil­avgaser och demenssjukdomar. Det visar en ny unik svensk studie som Dagens Nyheter har fått ta del av.
 • Genombrott för medicin mot alzheimer
  Forskarrön väcker nu hopp för patienter med alzheimers sjukdom. Ett nytt läkemedel har visat sig bromsa försämringen av minnet hos patienter med en mild form av sjukdomen. Resultatet presenterades på onsdagen under en konferens om alzheimer i Washington i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.