Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-extremt-olyckligt-om-anstallda-i-aldrevarden-kanner-sig-utpekade/

SVERIGE

Tegnell: Extremt olyckligt om anställda i äldrevården känner sig utpekade

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) känner sig medarbetare inom äldrevården anklagade av Folkhälsomyndigheten, efter uttalanden gällande kvalitetsbrister inom omsorgen.

– Det är extremt olyckligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att det under tisdagen kan väntas besked om nya rekommendationer för personer över 70.

På måndagen klättrade antalet inrapporterade dödsfall i covid-19 i Sverige över 4.000. Ytterligare 31 har registrerats som avlidna i covid-19 det senaste dygnet. Kurvan i Sverige fortsätter att luta svagt nedåt, uppger Folkhälsomyndigheten under måndagens myndighetsgemensamma pressträff. Fortsatt är situationen inom äldrevården, där en stor andel av registrerade dödsfall i landet har inträffat, ett stort orosmoment.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har tidigare sagt i SVT:s Agenda att det är stor skillnad på landets äldreboenden och att vissa saknar rätt ledning, styrning och kompetens.

Även Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell pekade på svagheter vad gäller kvaliteten inom äldrevården i Sveriges radios söndagsintervju för några dagar sedan.

– Jag tänker på den äldrevård där mycket av detta har hänt. Äldrevården i Sverige har diskuterats under många år och man har pekat på svagheter i kvaliteten. Men jag tror inte att någon hade kunnat förstå hur fruktansvärt uppenbar den skulle bli, säger Anders Tegnell i Sveriges Radio.

I en längre intervju med DN säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) att Folkhälsomyndighetens uttalande om bristande kvalitet inom äldrevården lett till att flera medarbetare inom vård och omsorg känt sig anklagade.

– I debatten beskrivs det att det springs mellan avdelningar och mellan sjuka utan skyddsutrustning. Det är många som inte känner igen det, säger hon i intervjun.

Anders Tegnell säger att det är ”extremt olyckligt” att uttalandena tolkats som kritik mot enskilda medarbetare.

– Vi är väldigt väl medvetna om att de allra flesta som jobbar i äldrevården är extremt ambitiösa och brinner för sitt jobb och det har absolut inte varit vår mening att peka på de anställda utan vi har varit väldigt noga på att peka på att det är strukturer, organisationer och annat där man måste hitta lösningarna. Och hur de stöttar sina anställda, båda när det gäller att vara hemma när man är sjuk och utbildning och tillgång till vettig skyddsutrustning. Det är inte de anställdas fel att det brister i de områdena, säger han.

Vad exakt som har brustit i kedjan vill Anders Tegnell inte gå in på.

– Jag tror inte vi är färdiga med den analysen ännu. Det här är nog en av de väldigt stora frågorna vi kommer att tittat på efter pandemin och verkligen gräva djupt i varför det här hände i svensk äldrevård och vad kan vi göra för att det inte ska behöva upprepas, säger han.

Personer över 70 år tillhör riskgrupper för covid-19 och rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att begränsa nära kontakter, samt ”låta bli att åka med kollektivtrafiken, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt”, enligt myndighetens hemsida. På måndagens pressträff flaggade Anders Tegnell att ett besked om att ändra rekommendationerna kan komma inom det närmsta dygnet.

Läs mer: Tegnell: Råd om isolering till 70-åringar kan lättas i veckan

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt