Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 16:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-flockimmunitet-betyder-inte-att-faran-ar-over/

Sverige

Tegnell: ”Flockimmunitet betyder inte att faran är över”

Om smittspridningen stannar av drastiskt kommer det att ha betydelse för Folkhälsomyndighetens bedömningar inför sommaren, säger Anders Tegnell.
Om smittspridningen stannar av drastiskt kommer det att ha betydelse för Folkhälsomyndighetens bedömningar inför sommaren, säger Anders Tegnell. Foto: Jonas Lindkvist

Ytterligare 45 dödsfall har rapporterats i Sverige det senaste dygnet. Och på lördagen säger matematikprofessor Tom Britton till SvD att Stockholm kan nå flockimmunitet om en månad. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att det är fullt möjligt. 

– Men vi kommer fortfarande behöva vara väldigt vaksamma, säger han. 

På lördagen rapporterades ytterligare 45 dödsfall i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 3.220 dödsfall rapporterats i landet. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att de nya siffrorna liknar trenden vi sett under en tid. 

– Det är ett ganska stabilt läge, en viss stabilisering och någon lätt nedgång i Stockholm och en viss rörelse uppåt i Västra Götaland. Det är inga gigantiska förändringar åt något håll. Så det är jätteviktigt att vi nu inte släpper på det här med att stanna hemma om man är sjuk. 

På lördagen sade matematikprofessor Tom Britton i en intervju med SvD att flockimmunitet kan uppnås om 40 procent av en befolkning blivit smittade - enligt en ny modellering som bland annat han står bakom. 

Tidigare har man räknat med att 60 procent av en befolkning behöver smittas innan man uppnår flockimmunitet. Om den nya modelleringen stämmer skulle det kunna innebära att Stockholm kan nå flockimmunitet i mitten av juni, enligt Britton. 

Anders Tegnell säger att det är fullt möjligt att så är fallet. Folkhälsomyndigheten gör själva en studie som kommer att bli klar i nästa vecka, och därefter kan man vara mer säker.

– De små studier som gjorts pekar tydligt åt det hållet. Men det betyder inte att faran är över. Det kommer bara att göra att smittspridningen blir mycket mer långsam. Den kommer att börja stanna av ännu tydligare och det är jätteviktigt och bra på många sätt. Men vi kommer behöva vara väldigt vaksamma och ha kvar försiktighetsåtgärder. 

Så flockimmunitet betyder inte att man kan känna sig lugn? 

– Så enkelt är det inte, för vi lever inte i en så enkel värld. Då tänker man sig en flock som inte har kontakt med någon annan. På en önation kan man få den effekten men i Stockholm med mycket resande in och ut ser det inte ut så. 

Om Stockholm uppnår flockimmunitet, och det leder till drastiskt minskade antal fall så kommer det påverka vilka bedömningar Folkhälsomyndigheten gör inför sommaren, säger Anders Tegnell. Men besked om detta kommer i slutet av maj. 

– Vi vet inte heller hur det ser ut innan dess. Ingen vet det, säger Tegnell.