Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-flockimmunitet-betyder-inte-att-faran-ar-over/

SVERIGE

Tegnell: ”Flockimmunitet betyder inte att faran är över”

Om smittspridningen stannar av drastiskt kommer det att ha betydelse för Folkhälsomyndighetens bedömningar inför sommaren, säger Anders Tegnell.
Foto: Jonas Lindkvist

Ytterligare 45 dödsfall har rapporterats i Sverige det senaste dygnet. Och på lördagen säger matematikprofessor Tom Britton till SvD att Stockholm kan nå flockimmunitet om en månad.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att det är fullt möjligt.

– Men vi kommer fortfarande behöva vara väldigt vaksamma, säger han.

På lördagen rapporterades ytterligare 45 dödsfall i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 3.220 dödsfall rapporterats i landet. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att de nya siffrorna liknar trenden vi sett under en tid.

– Det är ett ganska stabilt läge, en viss stabilisering och någon lätt nedgång i Stockholm och en viss rörelse uppåt i Västra Götaland. Det är inga gigantiska förändringar åt något håll. Så det är jätteviktigt att vi nu inte släpper på det här med att stanna hemma om man är sjuk.

På lördagen sade matematikprofessor Tom Britton i en intervju med SvD att flockimmunitet kan uppnås om 40 procent av en befolkning blivit smittade - enligt en ny modellering som bland annat han står bakom.

Tidigare har man räknat med att 60 procent av en befolkning behöver smittas innan man uppnår flockimmunitet. Om den nya modelleringen stämmer skulle det kunna innebära att Stockholm kan nå flockimmunitet i mitten av juni, enligt Britton.

Anders Tegnell säger att det är fullt möjligt att så är fallet. Folkhälsomyndigheten gör själva en studie som kommer att bli klar i nästa vecka, och därefter kan man vara mer säker.

– De små studier som gjorts pekar tydligt åt det hållet. Men det betyder inte att faran är över. Det kommer bara att göra att smittspridningen blir mycket mer långsam. Den kommer att börja stanna av ännu tydligare och det är jätteviktigt och bra på många sätt. Men vi kommer behöva vara väldigt vaksamma och ha kvar försiktighetsåtgärder.

Så flockimmunitet betyder inte att man kan känna sig lugn?

– Så enkelt är det inte, för vi lever inte i en så enkel värld. Då tänker man sig en flock som inte har kontakt med någon annan. På en önation kan man få den effekten men i Stockholm med mycket resande in och ut ser det inte ut så.

Om Stockholm uppnår flockimmunitet, och det leder till drastiskt minskade antal fall så kommer det påverka vilka bedömningar Folkhälsomyndigheten gör inför sommaren, säger Anders Tegnell. Men besked om detta kommer i slutet av maj.

– Vi vet inte heller hur det ser ut innan dess. Ingen vet det, säger Tegnell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt