Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-italienresenarer-var-inte-den-stora-introduktionen-i-sverige/

SVERIGE

Tegnell: ”Italienresenärer var inte den stora introduktionen i Sverige”

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Anders Wiklund/TT

Smittspridningen av coronaviruset i Europa var redan omfattande när sportlovsresenärerna återvände från Italien. Det uppger statsepidemiolog Anders Tegnell i Ekots lördagsintervju och säger att resor till andra länder låg bakom att viruset fick fäste i Sverige. Sammanlagt har nu minst 2.669 personer avlidit i sjukdomen.

Anders Tegnell beskriver situationen i Italien tidigare under våren som den stora ögonöppnaren för hur snabbt coronaviruset spreds. Han hävdar att smittspårningsarbetet med koppling till de svenska sportlovsresenärerna till landet i många fall var lyckat, men tillägger att man i efterhand har förstått att det vid samma tidpunkt fanns stor smittspridning även på andra håll i världen.

– När vi letar tillbaka nu är det inte Italienresenärerna som vi bedömer var den stora introduktionen i Sverige, utan allt annat resande under sportlovet, säger Anders Tegnell i Ekots lördagsintervju, och fortsätter:

– Vi hittar folk som kom hem med viruset från Storbritannien och Boston i USA – och från Österrike som under lång tid inte såg någonting själva. Därifrån hade vi en stor import till Norden. Under den här tiden spreds det här över hela Europa på ett väldigt omfattande sätt, och inte minst till Stockholm eftersom det var ett väldigt stort resande då. Inte bara till Italien.

Lördagens uppdaterade lägesrapport från Folkhälsomyndigheten visar att sammanlagt 22.082 personer har testats positivt för det nya coronaviruset i Sverige. 2.669 dödsfall i sjukdomen har konstaterats, varav 16 har registrerats det senaste dygnet. 1.531 personer har fått eller får intensivvård i Sverige sedan de insjuknat i covid-19.

En matematisk modellering från Folkhälsomyndigheten har visat att 26 procent av befolkningen i Stockholms län har eller kommer att ha haft covid-19 den 1 maj. Den siffran kan enligt Anders Tegnell stämma, som i lördagens radiointervju betonar att det finns betydande osäkerheter i modelleringen. Man inväntar nu resultatet från större, landsomfattande mätningar över hur spridningen av viruset ser ut.

En annan beräkning från Folkhälsomyndigheten har visat att Sveriges R-tal (reproduktionstal) sedan en vecka tillbaka ligger under 1,0. Talet är en beskrivning över hur många personer som varje sjuk person smittar i snitt. Ligger R-talet över 1 fortsätter smittspridningen. Ligger R-talet under 1 minskar smittspridningen långsamt.

Anders Tegnell uppger att mycket tyder på att R-talet i Sverige ligger runt ett, men att det också kommer att att variera över tid.

– Jag tror vi kommer ligga här och guppa, upp och ner runt ettan. Det har vi redan gjort i flera veckor. Det kanske vi kommer göra någon vecka framöver innan vi hoppas att det ska bli mer tydligt att vi är på väg nedåt, säger Tegnell i Ekots lördagsintervju.

– Vi befinner oss på den här platån som gör att smittrycket i Stockholm och kringliggande regioner är hårt. Sjukvården har väldigt mycket. Men det inte blir inte sämre, men inte noterbart bättre heller.

DN Debatt tidigare i veckan argumenterade fem forskare för att Sverige borde ha valt en annan strategi, där kallad ”hammaren och dansen”, som enligt dem skulle ha kunnat rädda liv under coronakrisen.

Det innebär i korthet att man redan på ett tidigt stadium inför hårdare restriktioner, för att sedan allteftersom lätta på åtgärder och prioritera omfattande testning för att snabbt kunna stoppa regionala utbrott.

Anders Tegnell kommenterar på lördagen, i en intervju med TT, debattartikeln i DN och säger då att strategin som forskarna beskriver inte är väsensskild från den strategi som nu tillämpas i Sverige. Att genomföra de åtgärder som de förordar skulle dock, enligt Tegnell, varit väldigt svårt.

– Ja, i teorin kan det låta bra, att man liksom skulle pumpbromsa sig framåt. Men i praktiken är det väldigt svårt, för många av de här sakerna vi pratar om kan man inte pumpbromsa. Det går till exempel inte att öppna och stänga skolorna med några veckors mellanrum, säger Anders Tegnell till TT.

Kan det inte vara värt det ändå, om målet är att hålla ut i väntan på vaccin och läkemedel?

– Att vänta på det med hårda nedstängningar har andra länder redan gett upp. Konsekvenserna blir alldeles för omfattande, säger Tegnell till TT.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt