Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-kulmen-kan-vara-en-manad-bort/

SVERIGE

Tegnell: Kulmen kan vara en månad bort

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige ligger långt efter Italien när det gäller smittspridningen av coronaviruset.

– Jag skulle säga att det kan dröja närmare fyra veckor innan vi i Sverige nått kulmen och den når inte hela landet samtidigt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under söndagen avled en man i 80-årsåldern bosatt i Skåne till följd av coronaviruset. Därmed har antalet avlidna till följd av covid-19 stigit till 21 i Sverige. Hur många som totalt är smittade finns det dock inga siffror på eftersom de prover som tas begränsas till grupper inom vården och de som vårdas där.

Är antalet avlidna och antalet personer på intensivvårdsavdelningar ett bra mått på hur smittan fått fäste i Sverige?

– Inte än. Det måste vara ganska stora siffror för att det ska vara en relevant del av isberget. Jag skulle inte dra några slutsatser utifrån detta just nu. Antalet som har lagts in på sjukhus är nog bättre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Och hur ser den gruppen ut?

– Det vi kan se var att den ökade ganska snabbt i Stockholm i förra veckan och något i Skåne och Västra Götaland. Även Södermanland och Östergötland hade en viss ökning. Och vi har inte kunnat se någon våldsam ökning i helgen heller.

Är det viktigt att veta hur många i ett land som är smittade?

– Nej, den siffran är så oerhört svår att verifiera. Då ska man i princip provta hela befolkningen. Och detta var annan var tredje dag. Jag vet inte vad man ska ha den till. Det viktiga är att veta var vi befinner oss på kurvan så att sjukvården ska ha en chans att förbereda sig. Och hur det ser ut geografiskt.

Vet vi var på kurvan över spridningen vi ligger?

– Det är rätt olika. Stockholm är på väg upp mot den branta delen. Övriga landet, förutom några av de mest drabbade regionerna, är nog på den flackare delen av kurvan.

Så kulmen kommer att nås på olika platser i landet utspritt över ett antal veckor?

– Ja, så tror vi att det kommer att bli. Vilket gör att det finns en potential för att vi ska kunna hjälpa varandra med resurser.

På söndagen hade 72 patienter vårdats med intensivvård i Sverige. Det är nio fler än dagen före. Någon anstormning av nya fall har det inte blivit i helgen.

Av dem som vårdas på intensivvårdsavdelningarna var 19 procent kvinnor och 81 procent män.

– Normalt brukar det vara 40 procent kvinnor och 60 procent män då män oftare är i behov av intensivvård, men eftersom det rör sig om så pass få patienter kan det vara svårt att dra några säkra slutsatser om det är en skillnad när det gäller covid-19, säger Johnny Hillgren som är ordförande för det ideellt drivna intensivvårdsregistret.

– Vi väntar fortfarande på kulmen, säger Johnny Hillgren.

Samtidigt som 72 patienter har vårdats för covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar vårdas också ett 160-tal personer för komplikationer i samband med den vanliga säsongsinfluensan. Antalet covid-19-patienter väntas dock öka under de kommande veckorna.

– Jämfört med säsongsinfluensa drabbar den en betydligt större del av befolkningen. Många har en resistens mot den vanliga influensan, det har ingen för covid-19 än, säger Johnny Hillgren.

Enligt Anders Tegnell är kulmen ytterligare flera veckor bort:

– Jag skulle säga att det kan dröja närmare fyra veckor innan vi i Sverige är där, säger han.

– I Italien hann man aldrig platta till kurvan. Nu har vi en helt annan uppmärksamhet och vidtar åtgärder mycket mer än italienarna hann med.

Läs också:

Tegnell: Antalet coronaprover kommer att öka

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt