Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-norge-har-satt-en-lagre-niva-an-andra-lander/

Sverige

Tegnell: Norge har satt en lägre nivå än andra länder

41:00. Norska statsministern Erna Solberg höll pressträff om nya reseråd.

Samtidigt som Norge, som står utanför EU, tagit beslut om att Gotland är en region dit man kan tillåta resor arbetar EU-kommissionen på ett bredare beslut när det gäller resor i Europa.

– Vi hoppas att det ska komma ett EU-beslut som gör att man landar i något som alla länder kan leva med, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Inrikesminister Mikael Damberg framhåller samtidigt att det arbetas hårt på att få till en gemensam nordisk lösning för resandet.

Bakom Norges beslut om att välja just Gotland som den enda region i Sverige dit norrmän ska kunna resa ligger data som den svenska Folkhälsomyndigheten levererat. Data om läget i de svenska regionerna till Norge. 

Utifrån dess uppgifter har de norska myndigheterna gjort en riskbedömning och kommit fram till att Gotland är den enda region i Sverige som uppfyller de kriterier man satt upp.

– Just nu är Gotland den region i Sverige som har minst fall av coronasmittade, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell säger att han och Folkhälsomyndigheten har diskuterat med Norge vilka kriterier man kan sätta upp och vilka regioner som alltså kan utgöra en risk.

– Sedan har Norge lagt sig på en nivå som vi inte varit inblandad i. Det är deras bedömning. De har satt en lägre nivå än andra länder som vi hört talas om. De har lagt sig på en mycket låg nivå när det gäller hur många smittade det får finnas i en region, säger Tegnell.

Gotland har hittills 106 bekräftade fall av covid-19 och sex avlidna i sjukdomen. Detta ger 177,6 sjukdomsfall per 100.000 invånare. Närmast kommer Kalmar med 186,2 fall per 100.000 invånare. Stockholm har 659,3 fall per 100.000 invånare.

De norska resenärerna får alltså inte resa till Kalmar men väl till Gotland. När de återvänder till Norge får de dock räkna med en tio dagar lång karantän. Norska medborgare uppmanas också att inte åka till Sverige.

Smittskydd Gotland om norska beskedet: Förstår inte riktigt hur tankarna har gått

Enligt Anders Tegnell väntar man nu på att EU ska ta ett mer övergripande beslut när det gäller hur EU-länderna ska sätta sina gränser för hur resor kan göras. Ett beslut som flera källor säger bör komma inom en till två veckor. Enligt en källa är EU-kommissionens grundinställning att resandet ska öppnas helt:

– Det blir väldigt komplicerat om alla länder har sina egna nivåer. Och då tycker jag att man ska gå ned på regionnivå eftersom många länder har regioner som är drabbade medan andra regioner är betydligt mindre utsatta. Tar man hela länder så kan det bli väldigt konstigt, säger Tegnell.

Tror du att det kommer många norska besökare till Gotland i sommar?

– Det är nog inte så stor risk att det kommer så många, det är lite svårt att ta sig till Gotland utan att ta sig genom resten av Sverige.

Norska regeringens nya resedirektiv, presenterade på fredagen, får inrikesminister Mikael Damberg att påminna om den strävan i Norden han beskriver som ”en lång tradition av att arbeta tillsammans för nordiska lösningar”. Så sent som på fredagen satt Damberg i digitalt möte med sina nordiska ministerkollegor.

”Vi arbetar hårt för en nordisk lösning för gränsfrågor och resande. Vi vill se en öppen region och det fortsätter vi att arbeta för”, säger Damberg i ett pressmeddelande, där han inte nämner den acceptans för norrmäns resor till Gotland som statsminister Erna Solberg gick ut med på en presskonferens.

Den dialog om nordiska lösningar som pågått en tid fortsätter – målet är, enligt Mikael Damberg, att komma fram till hur de nordiska länderna ”steg för steg kan lätta upp restriktionerna ytterligare”.

Han konstaterar att fredagens norska besked inte innebär några större förändringar av hittills rådande läge.

”Det är positivt att Norge löpande kommer att ompröva sitt beslut framöver. Vi vill öppna upp hela Norden och fortsätter att arbeta för det”, säger inrikesministern, och understryker att Sverige är inne i det han betecknar som ”en period av kraftigt ökad testning och smittspårning, vår strategi är att testa och smittspåra så många som möjligt med symptom”.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt