Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-om-coronaviruset-mer-av-ett-platalage-an-tidigare/

SVERIGE

Tegnell om coronaviruset: ”Mer av ett platåläge än tidigare”

38 min. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll sin dagliga pressträff.

Situationen i Stockholm ser ut att kunna gå mot en avplaning, och andra delar av landet kan komma att hamna i ett svårare läge än i dag när det kommer till covid-19. Det framkom under onsdagens presskonferens med svenska myndigheter.

687 personer har avlidit i covid-19. Det är 96 fler inrapporterade dödsfall från tisdagens siffror. Antalet avlidna per dag har hoppat upp och ligger i dag på 45 per dag. Totalt 678 personer intensivvårdas eller har intensivvårdats. Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat till 8.419 fall.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, finns det tecken på att huvudfokus kan komma att skifta från Stockholm till andra delar av landet.

– Trots den ordentliga toppen är vi mer i ett platåläge än tidigare. Vi ligger väldigt nära ”1” i kurvan. Stockholm ligger i en speciell fas, där ser vi ännu tydligare att det är en avplaning, Stockholm kanske ligger lite under ”1”, säger han under myndigheternas dagliga presskonferens.

Enligt Anders Tegnell har mer än en tredjedel av alla dödsfall hos personer över 70 i Stockholm skett på äldreboenden.

– Av de som har avlidit har 40 procent äldreboende som sin sista adress. Den här utvecklingen har vi inte sett i övriga landet. Där har bara 4 procent av de som har dött bott på äldreboende.

Enligt Anders Tegnell har mer än en tredjedel av alla dödsfall hos personer över 70 i Stockholm skett på äldreboenden.
Foto: Foto: Anders Wiklund/TT

På en fråga om man borde testa alla inom vård och omsorg för covid-19 svarar Anders Tegnell att det finns vissa svårigheter.

– Ett negativt test är bara en ögonblicksbild. Två timmar senare kan det vara positivt. Därför är testen mest pålitliga när man har symtom.

Fortfarande är 20 procent av intensivvårdsplatserna icke-belagda, säger Johanna Sandwall från Socialstyrelsen. Man har dock fortfarande inte säkerställt tillgången av skyddsmateriel på sikt. Man klarar de akuta behoven av skyddsmateriel med 48 timmars framförhållning, men inte längre.

– Det finns skyddsmaterial, men ingen uthållighet över tid, säger Johanna Sandwall.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har med hjälp av Kantar Sifo undersökt hur svenskarna förändrat sitt beteende på grund av coronaepidemin. Undersökningen visar att framför allt kvinnor förändrat sitt beteende, men svenskarna i allmänhet har i en högre grad använt handsprit och tvättat händerna regelbundet. 62 procent säger att man har minskat sina sociala aktiviteter utanför hemmet, särskilt inom den äldsta gruppen.

– Vi behöver se att ännu fler tar till sig råd och rekommendationer. Vi behöver alla ändra våra beteenden för att minska smittspridningen och ändra kurvan, säger Maria Bergstrand från MSB.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt