Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 03:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-om-dodstal-facit-kommer-pa-tisdag/

SVERIGE

Tegnell om dödstal: Facit kommer på tisdag

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Ytterligare 12 personer har rapporterats avlidna i covid-19 det senaste dygnet, uppgav Folkhälsomyndigheten på påskdagen. Det är fem färre än vad som rapporterades in under föregående dygn och mönstret känns igen från de senaste dagarna. Men enligt Folkhälsomyndigheten ska siffrorna tolkas försiktigt.

– Riktigt facit får vi inte förrän på tisdag när allt går tillbaks som vanligt igen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TV4.

På skärtorsdagen rapporterades 106 nya dödsfall. Sedan dess har den siffran gått stadigt ned och på påskdagen rapporterades 12 nya dödsfall, fem färre än dagen före. Folkhälsomyndigheten har tidigare betonat att avmattningen i kurvan är svår att tolka, något som Anders Tegnell upprepade på lördagen.

– Det är som det ofta har varit under helgerna. Det är väldigt låga siffror och de får man vara väldigt försiktiga med att tolka. Riktigt facit får vi inte förrän på tisdag när allt går tillbaks som vanligt igen, säger han till TV4 Nyheterna.

Eftersläpningen på helgerna beror enligt Tegnell på att det är mindre personalstyrka på sjukhusen och att man då får man koncentrera sig på det som är viktigt.

– Och det är ju att ta hand om patienterna och lägga annat administrativt arbete åt sidan, säger han.

Sedan Sveriges första bekräftade dödsfall den 11 mars har 899 personer med covid-19 avlidit i Sverige. 839 personer får eller har fått intensivvård. Några dramatiska ökningar vad gäller inrapporterade fall förväntar sig Anders Tegnell ändå inte när påskhelgen är över.

– Jag tror att vi kommer hamna på den nivån vi låg på förra veckan, det är väl så det ser ut om man jämför med tidigare helgerna.

Region Stockholm har överlägset flest dödsfall i Sverige och på söndagen rapporterades att ytterligare sex personer dött sedan i går. 220 patienter med covid-19 intensivvårdas på akutsjukhus, uppger regionen. Enligt överläkaren David Konrad, funktionschef på Karolinska sjukhusets intensivvård, överlever 80 procent intensivvård, vilket enligt honom är bättre än befarat.

– Det är mycket positivt, vi hade befarat en mycket värre situation än så. Så det ser väldigt bra ut, men man ska inte dra slutsatser för tidigt. Vi är nöjda och glada att det ser ut så här just nu, men vi måste vara lite försiktiga med att ropa hej för tidigt, säger han till SVT.

På lördagen passerade Sverige 10.000 bekräftade covid 19-fall och på påskdagen har siffran på människor som har smittats stigit till 10.483. Sedan en tid tillbaka prioriteras provtagning på personer med svåra symptom, samt personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19.

Folkhälsomyndigheten har klargjort att de som har influensaliknande symptom inte prioriteras för provtagning, utan ska hålla sig hemma.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt