Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 10:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-om-dodstalen-forskrackligt-hog-siffra-jag-tror-ingen-hade-kunnat-dromma-om-att-vi-skulle-na/

Sverige

Tegnell om dödstalen: ”Förskräckligt hög siffra jag tror ingen hade kunnat drömma om att vi skulle nå”

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ytterligare 12 personer med covid-19 har registrerats som avlidna i Sverige under det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

– När det gäller avlidna har vi kommit över 5.000 fall. En förskräckligt hög siffra jag tror ingen hade kunnat drömma om att vi skulle nå, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff med svenska myndigheter. 

Anders Tegnell berättade under pressträffen också om den nationella undersökning av förekomsten av covid-19 man gjort i maj där 2.933 personer testat sig hemma. Undersökningen visar att en lägre andel personer personer, 0,3 procent, i maj hade en pågående smitta jämfört med 0,9 procent i april. 

När det kommer till förekomsten av antikroppar hade 6,1 procent antikroppar vecka 21, jämfört med 4,7 procent vecka 18. Anders Tegnell ser siffrorna som ett tecken på att epidemin i Sverige är på väg att avta, berättar han. Siffrorna skiljer sig åt något beroende på ålder.

– Det är tydligt att äldre har mindre immunitet än yngre. Det talar för att strategin att skydda de äldre fungerar i stor utsträckning, sa Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har nu också undersökt sjukdomsfall respektive dödsfall i covid-19 i relation till födelseland. Siffrorna visar att förekomsten av covid-19 var högst bland personer födda i Turkiet och Etiopien. Dödligheten vid bekräftat covid-19 var högst för personer födda i Finland följt av personer födda i Turkiet.

– Vi ser att personer med annat födelseland än Sverige, nästan vilket land som helst, har större risk än personer födda i Sverige.  En rad andra faktorer spelar in. Socioekonomi, livsvillkor, underliggande sjukdomar. Det är en pusselbit i hur vi försöker bli allt bättre på att förstå hur sjukdomen sprids och drabbar vår befolkning, sade Anders Tegnell. 

Taha Alexandersson från Socialstyrelsen berättar att antalet personer som behandlas för covid-19 inom intensivvården fortsätter att minska. För närvarande vårdas färre än 500 personer inom svensk intensivvård, varav 218 med covid-19. 

– Regionerna och den extremt hårt arbetande personalen fortsätter att säkerställa att det finns en buffert på 27 procent icke-belagda platser. 

Skillnaderna på regional nivå är dock fortsatt stor, och två regioner har färre än tio procent disponibla platser.

Svante Werger vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättar att man i samverkan med andra myndigheter tagit fram ett särskilt material för verksamhetsansvariga för att kunna tillhandahålla varor och tjänster på ett smittsäkert sätt. Ett utskick om detta har gått ut till företag och branschorganisationer.

– Vi måste höja lägstanivån, säger han.

Alla medverkande på presskonferensen poängterade att det är särskilt viktigt att under midsommarhelgen följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, berättar att man ser med oro inför helgens firanden.

– Det är populärt att fira midsommar vid Bohuskusten. Vi uppmanar alla att undvika trängsel och hålla avstånd, säger han.

Läs mer: Här sprids viruset snabbast i hela världen 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt