Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-om-nordiska-oron-for-sverige-ar-inte-svenskar-som-aker-till-norge-som-tar-smittan-dit/

Sverige

Tegnell om nordiska oron för Sverige: ”Är inte svenskar som åker till Norge som tar smittan dit”

Anders Tegnell menar att stängda gränser inte är det viktigaste i hanteringen aven pandemi.
Anders Tegnell menar att stängda gränser inte är det viktigaste i hanteringen aven pandemi. Foto: Jonas Ekströmer/TT

De nordiska länderna pratar om att öppna sina gränser. Men flera har sagt att de vill hålla gränserna mot Sverige stängda - eftersom grannlandet ses som ett orosmoment när det kommer till smittspridning. 

– Det är inte svenskar som åker till Norge som tar smittan till Norge, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Under den senaste veckan har flera av de nordiska länderna pratat om att stegvis öppna sina gränser. Men ett land pekas ut som ett orosmoln: Sverige. 

Flera partier i danska folketinget vill att Danmark öppnar gränserna mot bland annat Tyskland, men att man håller gränsen mot Sverige stängd. När den norske statsepidemiologen Frode Forland intervjuades av Sveriges Radio sade han att det kan bli aktuellt att inte tillåta fritidsresor mellan Sverige och Norge när Norge från den 15 juni luckrar upp sina reserestriktioner. Anledningen är smittspridningen i Sverige. 

– Det sitter regeringen och grunnar på, sade han.

I Finland sade inrikesminister Maria Ohisalo efter ett möte med nordiska ministerrådet att det inte fanns någon möjlighet för en ”nordisk resebubbla” i nuläget. Även där pekades Sverige och smittspridningen här ut som problemet. 

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera sina situationer, i Sverige är läget mer oroväckande, sade Ohisalo enligt Hufvudstadsbladet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att det inte är människor som reser in i ett land som är problemet när det kommer till smittspridning.

– All erfarenhet talar för att det inte är svenskar som åker till Norge som tar med sig smittan till Norge. Det är norrmän som varit på en annan plats som tar med sig smittan hem. 

Anders Tegnell säger att det även var så smittan kom in i Sverige.

– Det var inte italienare, fransmän eller britter som kom hit och spred smittan - utan det var svenskar som varit på de olika ställena som kom hem med smittan. Så det är där risken finns, inte i att svenskar åker någon annanstans.

Så det är egentligen onödigt att ha en sådan regel just när det gäller Sverige? 

– Ja, över huvud taget så har resande och det här med stängda gränser aldrig diskuterats som den viktiga aspekten i hur man hanterar en pandemi. 

Anders Tegnell säger att han inte kan säga något om hur Sverige kommer agera när det gäller gränsstängningar, om det i framtiden skulle bli så att Sverige har en lägre smittspridning än de övriga nordiska länderna. 

– Då får vi se hur situationen ser ut, säger han.