Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-overvikt-kan-klassas-som-riskfaktor/

SVERIGE

Tegnell: Fetma kan klassas som riskfaktor

2 min 50 sek. Statsepidemiolog Anders Tegnell: "Viktigt att fortsätta påminna om att stanna hemma om man är sjuk".

Danmark, Norge och Finland nämner alla övervikt som en riskfaktor för covid-19-smittade. Men globalt är bilden om vilken effekt fetma har på risken för att bli allvarligt sjuk splittrad.

Anders Tegnell menar att fetma kan komma att klassas som riskfaktor i Sverige.

– När vi har analyserat vårt svenska patientmaterial lite bättre så tror jag mycket väl att det här kommer att dyka upp som en riskgrupp, säger han till DN.

I Sverige klassas personer med fetma ännu inte som en riskgrupp för covid-19. Inte heller världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att fetma är en riskfaktor för att bli kritiskt sjuk.

Samtidigt kommer flera indikationer om att personer med fetma är överrepresenterade på intensivvårdsavdelningar och bland svårt sjuka.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Motsvarande Folkhälsomyndigheten i Danmark, Norge och Finland nämner alla fetma som en riskfaktor. Även Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har, i en rapport från 8 april, skrivit att data från bland annat Sverige styrker att fetma innebär ökad risk för svår sjukdom.

ECDC har sett över data från Sverige, Spanien, Italien och Nederländerna. Över 73 procent av de svårt sjuka i länderna hade ett BMI på 30 eller mer, vilket är definitionen av fetma.

Övervikt klassas i olika nivåer, baserat på BMI. Ett BMI på mellan 25 och 30 klassas kliniskt som övervikt, medan fetma definieras som ett BMI på 30 och uppåt. WHO delar även upp fetma, så att mellan 30 och 34.9 är en mildare grad och mellan 35 och 40 en svårare grad av tillståndet.

Nu säger statsepidemiolog Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten kan börja klassa personer med fetma som riskgrupp.

– När vi har analyserat vårt svenska patientmaterial lite bättre så tror jag mycket väl att det här kommer att dyka upp som en riskgrupp för att få allvarlig sjukdom, säger Anders Tegnell till DN.

– Risken för att bli smittad är troligen samma som för vem som helst, lägger han till.

Personer med fetma har även större risker när de kommer in i intensivvården.

– Det handlar om att man får mindre lungvolym och svårare att expandera lungorna på grund av tryck mot lungorna. Det är rent mekaniskt ett problem, säger Anders Tegnell.

Det kan även vara mer riskfyllt att genomföra operationer och att söva patienterna.

Det grundläggande problemet när riskgrupper för covid-19 ska fastställas är att sjukdomen, som upptäcktes i december 2019, är så ny att få tillförlitliga vetenskapliga slutsatser har hunnit dras.

Cecilia Magnusson, verksamhetschef för centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, uppmanar till viss försiktighet innan man fastställer fetma som riskfaktor.

– När man talar om sådant här och det kommer vittnesmål om att många på intensivvården är överviktiga så måste man också komma ihåg att det är väldigt många som har en övervikt i samhället. Så jag tror att man kan lura sig själv där, säger hon.

Hon pekar dock på vissa faktorer som skulle kunna orsaka större sårbarhet för personer med fetma, eller obesitas som det också kallas.

– Obesitas är en inflammatorisk sjukdom. Personer med övervikt och fetma har ett inflammatoriskt påslag som skapar en stress på kroppen och det försvagar immunförsvaret, säger hon och fortsätter:

– Om man är väldigt tung kan det också vara lite svårare att andas. Man har också andra sjukdomar i större utsträckning, med större risk för diabetes, hjärt- kärlsjukdom och högt blodryck till exempel.

Så det är en kombination av dessa riskfaktorer som skulle kunna göra personer med fetma mer sårbara?

– Ja det skulle det. Det är ju så att ju sjukare du är desto mer sårbar är du för alla sjukdomar.

Osäkerheten om vem som kan drabbas hårt, och vilka faktorer som avgör om man blir kritiskt sjuk, kan vara oroande. Men tills mer tillförlitlig fakta finns manar Cecilia Magnusson till sunt förnuft.

– Jag tror att man kan tänka på hur man skulle klara en vanlig influensa. Är du redan sjuk så kämpar redan kroppen och då blir du mer sårbar för alla sjukdomar.

– Det är de klassiska levnadsråden. Fysisk aktivitet stärker immunförsvaret, även för de som är sjuka och lider av fetma. Rökning verkar vara en riskfaktor även nu och alkohol stör immunförsvaret. Det kan låta klämkäckt och är lättare sagt än gjort, men det är råd att ta till om man känner sig orolig.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt