Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 06:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-ser-positiv-trend-men-siffror-kan-slapa-efter/

SVERIGE

Tegnell ser positiv trend – men siffror kan släpa efter

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Jonas Lindkvist

Folkhälsomyndigheten ser en positiv utveckling i arbetet mot smittspridningen av det nya coronaviruset.

Bedömningen baseras delvis på antalet nya intensivvårdsfall de senaste dagarna. I rapporteringen om den siffran kan det dock finnas en viss eftersläpning, enligt Intensivvårdsregistret.

– Det är först i dag vi får höra något om att de siffrorna vi får möjligen är fel, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ytterligare åtta personer med covid-19 bekräftades döda på söndagen och totalt har nu 110 personer avlidit i Sverige. Antalet konstaterade smittade är 3.700.

– De sista tre, fyra dagarna har vi legat på ungefär lika många fall per dag. Det är en positiv utveckling, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

För TT uppger Tegnell också att ökningen i antalet smittade äldre, som man såg för några dagar sedan, har stabiliserats. Han säger också att antalet nya intensivvårdsfall per dag närmast minskat de senaste dagarna.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt. För det här ser så väldigt annorlunda ut än vad det sett ut i många av de länderna som råkat riktigt illa ut, säger Tegnell till nyhetsbyrån.

Antalet inskrivna på intensivvårdsavdelningar har sjunkit de senaste dagarna, enligt Intensivvårdsregistrets siffror. Under helgen blir det dock en eftersläpning som man måste ta hänsyn till, menar Göran Karlström, gruppledare på Intensivvårdsregistret.

– Rent allmänt såg vi en stigande trend förra veckan. Sedan blev det helg. På måndagskvällen kommer det bli intressant om det stämmer att trenden med ökning är bruten eller om det är helgbelastning och de som brukar rapportera inte har haft jour i helgen, säger Göran Karlström.

Som det ser ut i registret går antalet patienter i behov av intensivvårdsplatser tydligt nedåt. Är det så enkelt?

– Nej, det är det inte. I princip kan man säga att tisdag kväll klockan fem bör du kunna lita på måndagsdygnets data. I morgon kväll så bör du kunna lita på helgen men fredag lördag och söndag är inte pålitligt i dag.

Anders Tegnell säger att han utgår ifrån de siffror han fått från Intensivvårdsregistret.

– Enligt de data vi får från registret så är det faktiskt färre inläggningar under de senaste dygnen. Men det är fullt möjligt med en eftersläpning och det får vi lära oss allt eftersom. I och för sig så ser det ut som att minskningen började redan i torsdags så vi får reda ut det, säger han.

Ett minskat antal patienter i behov av intensivvård är en av de parametrar som Folkhälsomyndigheten tar hänsyn till när man bedömer läget, säger Anders Tegnell. Han betonar samtidigt att det handlar om löpande bedömningar under korta perioder samt att det är svårt veta vad det kommer betyda långsiktigt.

– Men vi tycker att det är viktigt att hela tiden gå ut med den information vi ser i vår rapportering och där ser vi ett väldigt tydligt trendbrott. Det är först i dag vi får höra något från Intensivvårdsregistret att de siffrorna vi får möjligen är fel, säger han.

Sverige har sedan några veckor tillbaka begränsat testningen till personer som är i behov av vård på sjukhus samt personal inom sjukvård och äldreomsorg. Värdet är ändå av betydelse för helhetsbilden efter som det hela tiden är samma grupp som testas, säger Anders Tegnell.

– Det är samma topp av isberget vi tittar på. Hur mycket olika länder än testar så hittar de inte alla, eftersom många inte får några symtom alls. Därför är det viktigt att man konsekvent tittar på samma grupp som är hyfsat stabil. Och då är inläggningar på sjukhus en ganska bra sådan grupp. Det är relativt stabilt vad man bedömer bör vårdas på sjukhus.

I Jönköpings län bekräftades tre personer med covid-19 döda på söndagen. Det handlar om två äldre personer med underliggande sjukdomar och en man i 30-årsåldern, med en komplicerande faktor för behandlingen av covid-19, enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

Sammanlagt är det 278 som får eller har fått intensivvård på grund av coronaviruset, enligt Intensivvårdsregistret.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt