Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-vantade-okningen-av-smittade-i-pask-uteblev/

SVERIGE

Anders Tegnell om spridningen: Känns väldigt hoppfullt

Anders Tegnell.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den befarande ökningen av sjukdomsfall efter påskhelgen tycks ha uteblivit. Anders Tegnell menar att utvecklingen ligger nära vad Folkhälsomyndigheten hoppats på.

– Det känns väldigt hoppfullt och väldigt bra att svenska befolkningen har kunnat göra det här tillsammans, säger han till DN.

Samtidigt oroar spridningen inom äldrevården, som inte ser ut att avta.

Totalt har nu 1.333 personer avlidit i Sverige till följd av sjukdomen covid-19. 12.540 fall har konstaterats och 954 personer har fått intensivvård.

Den ökning som befarades komma efter påskhelgen uteblev. Den ”blå kurvan”, som på Folkhälsomyndigheten grafer symboliserar en smittspridning sjukvården kan hantera, tycks bli verklighet.

– Det ser ut som att vi, i alla fall i Stockholm med omnejd, har lyckas hålla oss till den. Vi har inte ens varit i närheten av den streckade linjen som visar vår sjukvårdskapacitet, säger Anders Tegnell.

Att hålla smittospridningen så pass långsam att sjukvården inte överbelastas har varit Folkhälsomyndighetens mål från start.

Har det gått som ni hoppades?

– Ganska nära. Vi har inte alls nått taket där sjukvården får stora problem utan hela tiden säger Socialstyrelsen att vi har ungefär 20 procent kvar, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det känns väldigt hoppfullt och det känns väldigt bra att svenska befolkningen har kunnat göra det här tillsammans. Att vi, med de här relativt enkla åtgärderna, har fått ungefär samma effekter som många andra länder.

Det som inte följer myndigheternas plan är situationen inom svensk äldrevård. En tredjedel av alla smittade finns inom äldrevården och nästan hälften av alla dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens siffror.

– Det ligger nu ganska konstant men vi ser ingen avtagande trend. Vi måste fundera mer på vad vi kan göra för att skydda de äldre ännu bättre än vi gör nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och region Stockholm har genomfört en undersökning inom äldrevården för att se om något kan förbättras.

– Det här är vårt stora problemområde medan mycket annat verkar fungera ganska bra, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det är väldigt allvarligt. Vi måste fundera mer på vad vi kan göra för att skydda de äldre ännu bättre.

Sett till befolkningsmängd är Stockholm för tillfället inte värst drabbat av virusutbrottet, då både Sörmland och Östergötland har fler drabbade per capita. Men sjukvården i Storstadsregionen larmar om en mycket ansträngd situation.

På en fråga om varför Folkhälsomyndigheten och Stockholms stad ger olika bilder av hur situationen ser ut svarade Anders Tegnell att det beror på att man beskriver olika situationer. Folkhälsomyndigheten observerar och studerar spridningen av viruset, medan sjukvården hanterar resultatet av den.

– Det vi observerar kommer Stockholms sjukvård se om en vecka, det är en jättetuff situation inom vården i Stockholm, säger han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt