Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 07:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-vi-far-oroande-rapporter-om-trangsel-i-utelivet/

SVERIGE

Tegnell: Vi får oroande rapporter om trängsel i utelivet

Bild 1 av 2
Foto: Jonathan Nackstrand/TT
Bild 2 av 2
Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Det kommer oroande rapporter om att det åter är trångt på barer och restauranger, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi får rätt många mejl från olika personer som tycker det blivit mycket folk i utelivet, särskilt i Stockholm, säger han.

– Vi hoppas att kommuner och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man fortsätter följa det regelverk som finns, säger Anders Tegnell på måndagens presskonferens.

Han betonar att restaurangägarna har ett stort ansvar att se till så att de gällande råden följs. För restaurangbesökare gäller samma sak som för alla andra: Håll social distans och sköt handhygienen.

I helgen skrev Södermalmspolisen på Facebook att det var mycket folk i omlopp i centrala Stockholm: ”Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster.”

Folkhälsomyndigheten ska nu analysera data från Telia om hur människor har rört sig.

1.580 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 40 personer senaste dygnet. Totalt har 14.777 personer testats positivt för coronaviruset i Sverige. Enligt Anders Tegnell består trenden med en avtagande smittspridning. Sverige befinner sig sedan mer än en vecka på en platå. Men faran är inte över, enligt Tegnell.

– Risken finns alltid att folk tappar lusten när man arbetar med preventivt arbete. Det är viktigt att kontinuerligt att påminna om att vi måste vara uthålliga. Kurvorna är beroende av att alla följer råden, säger han.

Har smittspridningen dämpats för att människor har skött sig bra så här långt?

– Så tror jag absolut att man måste tolka det. Vi har ju en helt annan utveckling i Sverige än vad man har haft i många andra länder

Hur långt borta är lättnader av Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

– Det ligger ett antal veckor bort, helt säkert.

När det blir dags, vilka är de första restriktionerna som försvinner?

– Det beror väldigt mycket på hur smittutvecklingen ser ut i olika åldersgrupper och i olika delar av samhället. Vi behöver fundera på hur det här ska ske på ett smart sätt. Nu börjar ett antal länder att lätta på restriktioner som är väldigt mycket mer strikta än de vi har. Möjligen finns det en del att lära där.

Hur kommer utvecklingen att se ut i Norge och andra länder som nu slopar begränsningar?

– Jag tror att de flesta räknar med en viss ökning. Frågan är väl mest hur mycket.

Flera av de länder som nu lättar på restriktionerna lägger sig på en nivå som är jämförbar med den svenska, enligt Anders Tegnell.

– Resten av världen börjar gå efter Sveriges modell. Det ger oss råg i ryggen att fortsätta.

Anders Tegnell är så här långt nöjd med utfallet av den svenska strategin. Han tycker att sjukvårdens snabbhet att öka sin kapacitet har fungerat överraskande bra.

Antalet intensivvårdsplatser i Sverige har fördubblats och uppgick på måndagen till 1.098.  Det fanns på måndagen en tillgänglig kapacitet på 20 procent. Enligt Johanna  Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, försöker man sprida ut belastningen över landet, vilket innebär att patienter flyttas mellan olika regioner med flyg och helikopter.

Det största misslyckandet under coronapandemin gäller samhällets förmåga att skydda den äldsta delen av befolkningen som är beroende av hemtjänst eller bor på ett äldreboende.

– Våra äldreboenden behöver nog en helt annan kompetens när det gäller vårdhygien och smittspridning så att vi slipper den här typen av spridning, säger Anders Tegnell.

Går det att säga vad som gått fel?

– Nej det är för tidigt. Det här kommer att behöva utredas ordentligt.

Läs mer: Anmärkningar mot krogar efter helgträngsel

Läs mer: Nio av tio oroas över arbetslöshet och ekonomi

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt