Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-vi-kan-inte-rekommendera-nagot-antikroppstest/

SVERIGE

Tegnell: Vi kan inte rekommendera något antikroppstest

Anders Tegnell.
Foto: Jonas Lindkvist

De privata vårdbolag som säljer antikroppstest får än så länge tummen ned av Folkhälsomyndigheten.

– Det är i dag ingen av de här aktörerna som har tester som vi tycker att vi kan rekommendera, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt Anders Tegnell tittar Folkhälsomyndigheten kontinuerligt på de tester som dyker upp på marknaden och ska så småningom komma med riktlinjer. Det fattas ganska mycket kunskap för att använda testerna på ett bra sätt

– De flesta testerna faller på validering. Var ligger gränsen för när testet visar att man haft sjukdomen? Många av testerna är ganska bra på att hitta dem som verkligen haft sjukdomen. Men de missar väldigt många, säger Anders Tegnell.

– Vi vet alldeles för lite för att säga på individnivå vad antikroppar betyder för immunitet.

Tidigare har biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten sagt till DN att de tester som finns i Sverige än så länge har prövats på ett väldigt litet underlag.

– Med bättre underlag går det att säkrare säga vilka som håller måttet och är att lita på, säger Anders Wallensten.

– Om du tar ett test måste du kunna känna dig trygg med beskedet om du har haft sjukdomen eller inte. Det ska också finnas information om när i sjukdomsförloppet man ska ta testet. Tar man det för tidigt så säger det ingenting, man kanske måste vänta två tre veckor innan man har antikroppar. Det måste framgå hur väl testen fungerar under olika förutsättningar, till exempel om man bara har milda symptom.

Läs mer: Folkhälsomyndighetens besked: Äldre måste acceptera restriktioner längst

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt