Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-vill-se-gemensam-eu-linje-om-resor/

Sverige

Tegnell vill se gemensam EU-linje om resor

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl/TT

Anders Tegnell vill se en gemensam linje inom EU när det gäller resor mellan länderna. På torsdagen kom beskedet att Nederländerna inte välkomnar svenska resenärer i sommaren. Dagen innan beslutade Tjeckien att alla resenärer från Sverige måste testas för covid-19.

På torsdagens pressträff fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om det är rimligt att svenskar inte får resa till vissa länder med hänvisning till smittspridningen här.

– Jag tycker att det vore bra om vi kunde landa i ett gemensamt EU-ställningstagande om i vilken utsträckning resande mellan länderna utgör en risk eller inte och göra en klok analys utifrån det, säger Anders Tegnell.

– Det är olyckligt och tråkigt med beslut här och där som går åt olika håll. Jag tror att det finns underlag att ta ett gemensamt beslut i stället, säger Anders Tegnell.

Vad krävs för att resandet inte ska påverka smittspridningen negativt?

– Det gäller att hitta någonting som alla länder kan känna sig trygga och nöjda med. Det kommer säkert att bli många politiska diskussioner kring det, säger Anders Tegnell till DN.

Ligger alla länder på tillräckligt lika nivå när det gäller smittspridning inför sommaren?

– Man måste ta en diskussion om hur viktigt det är att ligga på samma nivå.

Allt fler länder i Europa har börjat öppna sina gränser för besökare i sommar. Men alla turister är inte välkomna. I flera fall råder förbud mot att släppa in svenskar på grund av de fortsatt höga dödssiffrorna i Sverige. 

När Nederländerna, som är ett av de värst drabbade länderna i EU, sett till antalet döda i covid-19, öppnar för turister den 15 juni finns svenskar och britter bland de nationaliteter som inte är välkomna.

– Budskapet är att vi inte vill ha dem här för tillfället. Om de kommer hit måste de tillbringa två veckor i karantän, sade premiärminister Mark Rutte på en presskonferens.

Även i länder som Storbritannien, Grekland, Bulgarien och Estland måste svenskar sitta i karantän i upp till 14 dagar. 

För svenskar är rekommendationen från Utrikesdepartementet att undvika utlandsresor fram till 15 juli. 

Läs mer: Europa öppnar för turister - men alla länder välkomnar inte svenskar 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt