Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Teori om seriebrott utesluts inte

Skånepolisen utesluter inte att den senaste raden av mord i Malmö kan vara en serieskytts verk. ”Vi ser inga samband. Men vi är inte så naiva att vi utesluter det”, säger Börje Sjöholm, chef för länskriminalen.

Teorin finns alltså med i utredningsarbetet. Polisen arbetar med ett upplägg identiskt med det man använde under jakten på seriemördaren för något år sedan.

– Vi arbetar enligt vedertagna metoder och har fått hjälp från riksmordskommissionen, säger Sjöholm, och tillägger att polisen, trots att läget är ansträngt, ändå känner att situationen är under kontroll.

Ser ni någon förklaring till varför det har skett så många mord på kort tid i Malmö?

– Det är svårt att ha en uppfattning om det. En bidragande orsak är att det finns alldeles för god tillgång på vapen, säger Börje Sjöholm.

Han talar om att ”en moralisk gräns” har passerats i staden.

– Man har höjt gränsen för vad som acceptabelt, säger Börje Sjöholm.

Polisen är mycket
angelägen om att allmänheten hjälper till i arbetet med att lösa brotten.

– Vi kan uppleva en viss tveksamhet från vittnen.Man måste våga vittna, säger han.

– I vissa fall har vi en känsla av att folk vet mer än vad de vill berätta. Vi är helt beroende av att folk vågar prata med oss.

Utredarna kommer
att diskutera med gärningsmannaprofilgruppen för att se om det finns samband med förra årets skjutningar, uppger Börje Sjöholm.

– Det kommer att hållas ett möte i området där vi bjuder in boende och invånare i Lindängen, säger Henrik Stiernblad, polisintendent, och tillägger att Malmö ändå är en trygg stad.

Polisen avser att öka sin närvaro på Malmös gator.

– Vi kommer nu att göra vad vi kan för att öka vårt trygghetssäkrande arbete. Det kommer att märkas att vi har poliser ute på stan, säger Henrik Stiernblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.