Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Terapeuterna söker inte de bästa behandlingarna”

Dan Josefsson.
Dan Josefsson.

– Det är oerhört bra att Socialstyrelsen gör denna kartläggning. Kan man identifiera de farliga metoderna och sprida den kunskapen kan patienterna bli mer kritiska mot att utsättas för skadliga terapiformer.

Det säger Dan Josefsson, författare till boken ”Mannen som slutade ljuga – berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick”. Där har han beskrivit de terapimetoder som Bergwall utsattes för och som bidrog till att skapa en person som erkände mord han inte begått.

Legitimerade psykoterapeuter lyder under Hälso- och sjukvårdslagen, och är skyldiga att arbeta efter ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

– Men de flesta insatta är överens om att det finns en stor svart fläck när det gäller kunskapen om vilka metoder de använder. Och det gäller i allra högsta grad de privata psykoterapeuterna, säger Dan Josefsson och berättar att han nyligen deltog i en konferens där det framgick att många psykoterapeuter fortfarande använder sig av metoden att framkalla vad som sägs vara bortträngda minnen.

Den så kallade Bergwallkommissionen ska granska rättsväsendets och vårdens agerande i fallet Thomas Quick, och om det finns systemfel. En fråga som kommissionen ska utreda är om samma typ av terapi fortfarande före­kommer, och kanske framför allt om den förekommer i den ­offentligt finansierade vården.

– Det är vi många som har diskuterat, och vi har sagt att vi hoppas att detta försvann på 90-talet. Men vi vet inte, säger Dan Josefsson.

Enligt honom har fortfarande många psykoterapeuter en stark tro på att det går att få fram bortträngda minnen.

– Och samtidigt mycket liten respekt för att metoden bevisligen kan skapa falska minnen.

Han säger att en anledning till att terapimetoden fortfarande ­förekommer är att frågan är starkt ideologiserad.

– De här terapeuterna tänker inte som kyligt vetenskapligt resonerande läkare, som förutsättningslöst söker sig fram till bra behandlingsmetoder. De avfärdar rationella argument mot behandlingen och mot tron på bortträngda minnen med att det handlar om en förtäckt ideologisk strid från mörkermän som försvarar mäns rätt att förgripa sig på kvinnor och barn, säger Josefsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.