Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Terrordådet – det här hände den 7 april

05:51. På fredagseftermiddagen den 7 april kapades en lastbil och körde rakt in i Åhléns City i centrala Stockholm. Fem personer dödades och flera skadades i attentatet. Här är minuterna som förändrade Sverige.

Klockan var 14.53 fredagen den 7 april 2017 när SOS Alarm fick det första larmsamtalet.

– Jag minns att någon skrek ”tänk terror” när vi sprang ner mot garaget, säger Erika Andersson, en av de ingripande poliser som var först på plats vid infernot utanför Åhléns på Drottninggatan.

Bara några minuter senare stod det klart att det var terror det handlade om.

Ett år sedan nu. Ett år sedan Stockholm vaknar upp och tror att det ska bli en vanlig, vårkylig fredag i början av april.

Medan livet pågick som vanligt för de allra flesta vaknar den nu terroråtalade Rakhmat Akilov i en lägenhet i Vårby gård. Han stiger upp för att be och beger sig sedan till en plats i skogen som han hållit hemlig. Väl där ägnar han sig sedan åt en rad förberedelser.

Den 7 april förra året vaknar Akilov i en lägenhet i Vårby Gård. Han stiger upp, ber och beger sig sedan till en plats i skogen han hållit hemligt. Väl där ägnar han sig åt förberedelser.
Den 7 april förra året vaknar Akilov i en lägenhet i Vårby Gård. Han stiger upp, ber och beger sig sedan till en plats i skogen han hållit hemligt. Väl där ägnar han sig åt förberedelser. Foto: Polisen

Med ett bankkort skrapar Akilov svavel från toppen av en stor mängd tändstickor – första steget i hans hemmagjorda bomb. 

När han är klar tar han ett antal bilder på sin konstruktion och beger sig mot Vårby gårds tunnelbanestation. Där köper han snus.

Klockan 12.18 får han ett sms av avsändaren Muovia44, en signatur som ska komma att av Akilov själv kallas för hans ”koordinator”. 

”Frid vare med er och Guds nåd och välsignelser vara över dig, hur är det, mästaren?” lyder meddelandet.

Rakhmat Akilov svarar med att skicka bilder på den hemmabyggda bomb han precis konstruerat.

I hans huvud ska han snart dö martyrdöden och när han klockan 12.46 tar en selfie på tunnelbanestationen i Vårby gård ser han ganska nöjd och beslutsam ut. På bilden kör han upp ett pekfinger i luften.

12.46 tar Akilov en bild av sig själv i Vårby Gård.
12.46 tar Akilov en bild av sig själv i Vårby Gård. Foto: Polisen

Inne i Stockholm är det långsamt övergående lunchrusning. Vårväder, fredagskänsla. På Drottninggatan går, stressar, strävar människor av alla sorter; på väg till och från jobb, på semester, på besök, på väg från förskolor, på väg att fika, på väg till trädgårdsmässan.

När Akilov kliver av tunnelbanan vid Odenplan och tittar in i sin egen mobilkamera och säger att det är ”dags att döda de otrogna” är själva lunchrusningen egentligen över.

14.24 anländer en lastbil till Adolf Fredriks kyrkogata 12. Tio minuter senare syns chauffören knacka på en fönsterruta till en restaurang, 14.36 börjar han leverera varor. 14.40 syns Akilov på en övervakningskamera när han passerar utanför restaurangen.

Akilov passerar utanför restaurangen där chauffören stannat för att lämna varor.
Akilov passerar utanför restaurangen där chauffören stannat för att lämna varor. Foto: Polisen

Klockan 14.42 lyfter sin Akilov mobiltelefon och tar en bild på lastbilen han snart ska kapa. Lastbilen är olåst – mardrömmen kan börja.

Läs mer: Chauffören berättar om kapningen

14.49 tar Akilov ytterligare en bild, från lastbilen på Adolf Fredriks kyrkogata, i rikting mot Holländargatan. Där möter han de två personer som först drabbas av hans vansinnesfärd, en man och en kvinna.

Läs mer: Akilvos första offer i rätten: ”Jag minns bara smärtan i min egen kropp”

Efter det svänger Akilov in vänster på Drottninggatan. Ljudet från motorn rusar. Mest troligt trycker han på gasen samtidigt som han har kopplingen nedtryckt, i förhör säger han att ville stanna upp för han tycker sig se den riktiga lastbilschauffören stå och vifta mot honom i korsningen. Men han vill samtidigt ta fart, trycka på – och inleda sin brottsplan som enligt honom börjar precis här, på Drottninggatan där han vill döda så många som möjligt och ta sig så nära T-centralen som möjligt.

Akilov kör lastbilen över Drottninggatan och kommer upp i runt 60 kilometer i timmen. Människor flyr i panik.
Akilov kör lastbilen över Drottninggatan och kommer upp i runt 60 kilometer i timmen. Människor flyr i panik. Foto: Polisen

Han tar fart, flera vittnen beskriver det som att motorn vrålar, och här, på Drottninggatan, faller hans första dödsoffer. Här mördar han Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 65, genom att ramma dem med sin lastbil.

Han erkänner morden – men förnekar mordförsök när det gäller minst 8 av de övriga 18 målsägare som bara av en slump undkommer honom på den här första sträckningen av brottsplatsen.

Läs mer: Akilov erkände modförsök på två 17-åringar: Äntligen ett slags upprättelse

Han kommer upp i runt 60 kilometer i timmen, han dödar Maïlys Dereymaeker, 31 och Chris Bevington, 41, båda småbarnsföräldrar, människor flyr in på kaféer och in i butiker, allt går fort, fort och en familj från Dalarna undkommer döden med en hårsmån, likaså en farmor som precis hämtat sina barnbarn på en förskola.

Läs mer: 14-åringens bild av terrorn på Drottninggatan

Akilov rammar lastbilen in i väggen till varuhuset Åhléns.
Akilov rammar lastbilen in i väggen till varuhuset Åhléns. Foto: Polisen

Den känslokalle Akilov bara fortsätter, drar med sig ett stenlejon framför fronten på lastbilen. Han passerar korsningen Kungsgatan-Drottninggatan och vid det här laget har det redan ringts mängder med samtal till SOS Alarm – under jorden på larmcentralen har Oskar, som utsetts till ambulansdirigent, förstått att det är någonting stort på gång.

Läs mer: Fyra vittnen om sekunderna som förändrade deras liv

Räddningstjänst, bandförsvar och ambulanser är redan på väg när Akilov dödar 11-åriga Ebba Åkerlund och till slut rammar väggen in till varuhuset Åhléns, precis intill korsningen Drottninggatan-Mäster Samuelsgalan.

Svart rök stiger mot himlen, det luktar bränt gummi, blod och människor flyr i panik. Även för polis och brandförsvar är situationen enormt kaotisk. Kraftigt beväpnad polis som tar sig in i det rökfyllda varuhuset siktar med sina vapen på brandmän som jobbar på platsen, kommunikationen fungerar dåligt mellan olika led, i efterhand beskrivs lägesbilden om ”oklar”.  

Människor motas bryskt bort, rädslan för att det ska smälla igen, rykten om skottlossning från flera platser förmedlas, först via polisradion, sedan via medierna som strax börjar direktrapportera om vad man tror pågår.

Klockan 15.00, bara åtta minuter efter det första larmsamtalet, inleder polisen en förundersökning om misstänkt terroristbrott. 

Den order som utfärdats till polisen är kristallklar:

”Oskadliggör gärningsmannen”.

Akilov flyr efter terrordådet på Drottninggatan.
Akilov flyr efter terrordådet på Drottninggatan. Foto: Polisen

Fyra minuter efter att den utfärdats tar Rakhmat Akilov en bild från insidan av ett tåg – Arlanda Express.

Samtidigt som tunnelbane- och busstrafiken stängs av inne i Stockholm, 15.10, tar Akilov nya bilder: den här gången på de skador han fått på en hand och på ett ben.

I stället för att dö martyrdöden har han flytt, väl övervakad av SL:s och olika näringsidkares övervakningskameror.

15.40 uppmanas för första gången allmänheten offentligt att undvika området runt Sergels torg via polisens hemsida, sex minuter senare får polisen den första bilden från SL:s övervakningskameror på den misstänkta gärningsmannen.

Medan centrala Stockholm töms på människor som till fots liksom vallfärdar från faran börjar många organisera sig på social medier; vem behöver hjälp, med vad?

Centrala Stockholm töms på människor. Lastbilen har rammat Åhléns.
Centrala Stockholm töms på människor. Lastbilen har rammat Åhléns. Foto: Polisen

Klockan 16.00 anländer bombtekniker till platsen. 16.03 går ytterligare ett meddelande till allmänheten ut via polisens hemsida – allmänheten varnas återigen för att vistas i centrala Stockholm.

Klockan 17.30 är polisen – tack vare SL:s övervakningskameror och ett gediget arbete som gjorts med gemensamma krafter av SL:s och polisens personal – säker:

De har en bild på en misstänkt person. Den offentliggörs under en av flera presskonferenser som ska hållas denna sena eftermiddag.

Det visar sig vara ett lyckokast. 18.46 kommer det in ett tips om att en man som liknar personen på bilden åkt Arlanda Express.

Polisen får tips om att den man de efterlyser befinner sig på en bensinmack i Märsta.
Polisen får tips om att den man de efterlyser befinner sig på en bensinmack i Märsta. Foto: Polisen

19.18 hör två privatpersoner som observerat en man som liknar den på bilden vid en bensinstation i Märsta av sig till polisen. Tipset blir dock liggande till 19.25 då en  ingripandepatrull som inte ingår i kommenderingen beordras till Märsta för att kontrollera personen i tipset. 

Klockan 20.30 bekräftar polisen att de gripit Akilov.
Klockan 20.30 bekräftar polisen att de gripit Akilov. Foto: Polisen

Mannen är Rakhmat Akilov, 39. Han grips intill vägkanten och klockan 20.30 bekräftar polisen gripandet.

Den 7 april 2017 är på väg att ta slut. Rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov pågår fortfarande. Slutanförandena är planerade att hållas 3 maj. 

Läs mer: Så har säkerheten förändrats sedan terrordådet 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.