Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Terrordömd fick jobb på Telenor

Foto: Bertil Ericson/TT

En terrordömd man fick anställning vid kundtjänsten på Telenor, en roll som kan ge tillgång till känsliga personuppgifter. Telenor medger att man har brustit i bakgrundskontroll, men att anställningen avbröts efter en kort tid. 

Enligt Telenor anställdes mannen på kundtjänsten i oktober i fjol. Han hann tjänstgöra i elva dagar innan anställningen avslutades. 

– Jag kan konstatera att säkerhetsrutinerna inte har följts. Det ser vi otroligt allvarligt på. Hade de följts så hade han inte fått anställning från första början. Vad vi kan se är att anställningen avslutades innan han fick fullständig access till våra system, säger Aron Samuelsson, presschef på Telenor.

– Det här är helt oacceptabelt.

Mannen anställdes enligt Telenor av ett rekryteringsbolag, där bakgrundskontrollen ska ha brustit. Operatören uppger att samarbetet med bolaget nu har avbrutits.

Som anställd vid en operatörs kundtjänst har medarbetare tillgång till känsliga personuppgifter, fakturor och telefonlistor. Företaget medger bakgrundskontrollen inte har genomförts, men uppger att anställningen avbröts innan mannen fick tillgång till känsliga uppgifter. Detta eftersom han inte lämnade in ett utdrag ur belastningsregistret, något som ska krävas.

Han ska därför inte ha fått "full access" till systemen.

Kunde mannen ta reda på vem som har ringt vem?
– Jag vill inte gå in på exakt vilka uppgifter han har haft tillgång till. Det är av säkerhetsskäl, säger Aron Samuelsson.

Tyder något på att han tog jobbet för att komma åt uppgifterna?

– Vår säkerhetsavdelning har gjort en omfattande utredning. Alla våra kundtjänstmedarbetares loggas, vilka slagningar de har gjort och andra elektroniska spår. Utredningen visar inga tecken på att han ska ha begått någon handling med brottsligt uppsåt.

Mannen uppges vara en av de två som greps i Grekland i slutet av januari, enligt misstankarna på väg till Syrien och IS. Mannen är sedan tidigare dömd för terrorbrott i Bosnien år 2007.

Telefor har samarbetet med Säpo i ärendet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.