Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Terrordömd svensk döms till 12 års fängelse

Östre landsret, hovrätten i Köpenhamn, har fastslagit att den 31-årige svenske medborgaren Munir Awad var med och planerade en våldsam terrorattack mot Jyllands-Postens och Politikens tidningshus i den danska huvudstaden i december 2010. I dag torsdag dömdes han till tolv års fängelse.

Totalt är det fyra män som nu dömts till tolv års fängelse för attentatsplanerna mot tidningshuset då det, enligt rätten, gällde att döda så många människor som möjligt.

Det var bara Munir Awad som överklagade sin dom till Östre Landsret. Rätten var inte enig. Två av nämndemännen ville sänka straffet till tio års fängelse.

Det var i slutet av december 2010 som tre män åkte från Stockholm till Köpenhamn i bil för att angripa tidningshuset.

Men de var hela tiden övervakade av Säpo och den danska säkerhetspolisen PET. Männen kunde gripas tidigt en morgon i förstaden Herlev. Polisen fann vapen och plastband för att binda folk med.

Den fjärde dömde var inte med i Köpenhamn, men anses ha varit med om planeringen.

Munir Awad erkände i Östre Landsret att han var kriminell, men sade sig inte kunna döda någon. Han ville bli helt frikänd från åtalet. Han sade sig ha varit i Köpenhamn för att rekognoscera för ett annat brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.