Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-19 02:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/terrorexperten-daden-var-planerade-sedan-lange/

Sverige

Terrorexperten: Dåden var planerade sedan länge

01:08.

DN:s Pia Gripenberg på plats i Bryssel i Belgien som på tisdagen drabbades av två terrordåd.

Bild 1 av 1
Foto: TT

Terrordåden i Bryssel var sannolikt planerade sedan länge. Men att de sker just vid den här tidpunkten kan ses som ett svar på de senaste veckornas terrorräder i Bryssel, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Lina Lund
Rätta artikel

Belgisk åklagare bekräftade strax före lunchtid att sprängdåden på flygplatsen i Bryssel utfördes av självmordsbombare. Att sprängladdningarna var så kraftfulla tyder på att dåden var planerade sedan länge.

– Det är tydligt att de har planerat ett dåd. De hade inte hunnit sätta i hop en sån här aktion med så väldigt kraftiga bomber och sprängladdningar på bara några dagar, säger Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid försvarshögskolan.

Förra veckans terrorräder i Bryssel, då bland andra  Salah Abdeslam greps, kan ha lett att attentaten genomförts tidigare än planerat.

Läs mer: Sammanfattning – det här vet vi om händelserna

– Tajmingen tyder på att man påskyndat attackerna. Häktningen av Abdeslam kan ha inneburit att man helt enkelt måste slå till nu. Att man känner sig pressad. Attacken ska dock inte tolkas som en vedergällning för gripandet av honom. Han är inte så viktig. Det finns flera, säger han.

Attackerna kan snarare ses om en hämnd mot belgiska myndigheter som trappat upp jakten på terrorcellerna.

– Det pågår ett krig från terroristernas sida, säger han.

Platserna för attentaten är enligt Magnus Ranstorp väl valda. Tunnelbanestationen hör till en av de mest frekventerade och ligger i närheten av EU-högkvarteren, och American Airlines incheckningsdisk på Bryssels flygplats är en symbolisk måltavla. Dessutom uppvisar såväl EU-byggnaderna som Flygplatsen brister i säkerheten.

– Det finns en avslappnad inställning till säkerheten i EU-byggnaderna. Det har till och med förekommit rån innanför säkerhetskontrollerna. Och vad gäller flygplatsen så var det sannolikt inga svårigheter för gärningsmännen att ta sig dit och genomföra attentaten. Det går tåg rakt under flygplatsen och det är bara att ta rulltrappan upp.

Hur ser du på risken att dåden i Bryssel triggar svenska terrorceller?

– Den risken finns alltid. Sådana miljöer finns även i Sverige, och vi har erfarenheten av självmordsbombaren på Bryggargatan.

Det finns dock ingen anledning att vara alarmistisk, understryker han.

– Säpo ganska god koll på de som har förmåga och/eller en avsikt att genomföra sådana dåd. Och Säpo gör bedömningen att Sverige för närvarande inte är ett prioriterat mål.