Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Terrormisstänkt greps i Boliden

Other: Robert Granström/TT

Den misstänkte terroristen har gripits efter en polisinsats i Boliden i Västerbotten. ”Jag såg hur polisen gick in med sköldar och vapen”, säger ett ögonvittne till DN.

Insatsen ägde rum mot ett asylboende som Migrationsverket har i Boliden vid 21-tiden på torsdagen. Asylboendet, som består av fyra byggnader, ligger mot Skolgatan och Marina Gränsen.

Ett antal bolidenbor hade samlats utanför men de kördes bort av polisen minuterna innan man gick in.

– Jag gick in och tittade från fönstret och såg hur ett tjugotal poliser kom springande med vapen och sköldar och sökte igenom tre lägenheter. När de kom ut hade de tagit med sig flera personer, säger ett ögonvittne.

– De körde fram fyra bilar så det var åtminstone fyra personer de tog med sig. Allt gick lugnt till väga, de enda som skrek var polisen själva.

Senare uppgifter till DN säger att 8–9 personer förts bort och att mannen greps på en loftgång på boendet.

Rikspolischefen Dan Eliasson bekräftade på fredagsmorgonen för TT att ”ett antal” personer hämtades till förhör vid tillslaget i Boliden. Han vill inte ange hur många, men betonar att det inte är säkert att personerna är misstänkta för något brott.

Enligt vittnet har en polisinsats pågått i Boliden sedan strax efter 18 och andra ögonvittnen berättar för tidningen Norran hur en beväpnad insatsstyrka då anlänt.

– Asylboendet är överfullt med personer, säger en person till DN.

Ett annat vittne säger till DN att insatsstyrkan fanns på plats under en längre tid:

– Jag såg flera fordon från insatsstyrkan, det kändes lite olustigt, säger ett vittne till DN. Någon skottlossning har inte förekommit.

Vid 21.30-tiden hade bombgruppen kommit till platsen beredd att undersöka om det finns någon bomb på asylboendet. Brevlådor kontrollerades liksom håligheter under trappor för att säkra att det inte fanns några bomber, säger en boende till DN.

Hur känns det nu?

– Det är oroväckandet. Huset kunde kanske ha sprängts i luften, säger vittnet.

En man som bor i huset mitt emot där mannen greps säger till DN att polisen fanns på plats redan vid 14-tiden:

– Jag såg hur de verkade filma från en Volvo V70 så jag gick fram och frågade om det var mig de filmade, säger han. Då svarade de att de var från Migrationsverket och ville kolla vilka som bodde där. Men det var två poliser.

Vid 19.30-tiden rusade först två och sedan ytterligare två poliser längs huset där insatsen sedan gjordes men det var först vid 21-tiden som polisen gick in och grep mannen.

Gripandet ska ha gått lugnt till, enligt Säpo. Hotnivån för Sverige höjdes i samband med att 25-åringen efterlystes. Den ligger kvar på samma nivå, 4 av 5, uppger Säpo.

Säpos presschef Sirpa Franzén uppger för TT att man söker vittnesuppgifter. Hon vill inte berätta vad det är som har lett fram till gripandet.

– Jag kan inte gå in på de detaljerna. Det är fortfarande mycket som kvarstår och vi är mycket intresserade av den här personens förehavanden så vi vill inte riskera att förstöra någonting i polisutredningen, säger Sirpa Franzén.

Mannen är misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

En tid efter gripandet spärrades polishuset i Skelefteå av. Det bekräftar polisen för flera medier, bland andra SVT. Polisen i Västerbotten ville inte uttala sig närmare om vad som pågår.

– Vi biträder säkerhetspolisen i deras förundersökning, sa Peder Jonsson, informatör vid Västerbottenspolisen till Norran.

Den misstänkte

Mannen pekades i ett meddelande som skickades ut till yttre poliser i tjänst ut som ansluten till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Enligt Expressen har han rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige.

Mannen är irakisk medborgare, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt "en myndighetskälla" har han stridit för IS i Syrien.

SVT har uppgett att mannen är i 25-årsåldern och har någon form av koppling till Sverige.

Säpo har inte velat kommentera dessa uppgifter.

TT

Rättelse 2015-11-22 17:53
DN har valt att avpublicera namnet på 22-åringen efter att polisen avskrivit alla misstankar mot honom.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.