Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Terrormisstänkt nekar till brott

Åklagare har anhållit en man misstänkt för att ha planerat terrorbrott i Uppsala län. Mannens identitet har hemligstämplats. Den misstänkte, som har förhörts under dagen, nekar till brott och hans försvarare räknar med ett frisläppande.

– Jag utgår från att det löser sig till min klients fördel inom någon dag, säger advokat Leif Silbersky.

Mannen greps i söndags kväll efter att ha varit anhållen i sin frånvaro under ett par timmar. Enligt misstanken ska han ha planerat ett terroristbrott i Bålsta och Uppsala.

Misstankegraden var den lägsta, skälig misstanke. Denna kvarstår oförändrad även efter det förhör som hållits under måndagseftermiddagen.

– Det är fortfarande bara skälig misstanke, säger mannens försvarare, advokat Leif Silbersky.

Silbersky vill inte kommentera bevisningen i sak, men låter förstå att han inte är imponerad av de uppgifter som Säkerhetspolisen har presenterat hittills.

– Låt mig säga att jag tror att vi ser en lösning ganska snart, säger han.

Vad betyder det?

– Jag utgår att det löser sig för min klients fördel inom någon dag, det är så mycket jag kan säga.

Förberedelserna till brott ska ha gjorts fram till den 13 november i år i bland annat Bålsta, enligt åklagaren. När förberedelserna inleddes är dock oklart.

Mannen anhölls först i sin frånvaro och greps vid 21.40-tiden på söndagskvällen. En åklagare fattade ett par timmar senare beslut om anhållande.

Mannens identitet har sekretessbelagts av åklagaren.

– Det finns en misstanke om förberedelse till terroristbrott. Den misstänkta ska nu höras av polis i närvaro av sin försvarare, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål.

– Innan det har tagits ställning till om det finns grund för häktning finns inget skäl att göra ytterligare kommentarer i ärendet, säger han.

Ett eventuellt beslut om häktning måste fattas senast under onsdagen.

DN har sökt Säkerhetspolisen, som inte vill kommentera ärendet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.