Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/terrorplaner-ska-nu-provas-av-hovratten/

Sverige

Terrorplaner ska nu prövas av hovrätten

Delar av beslaget av kemikalier som gjordes i Strömsund. Foto: Polisen

Tre män åtalades för att ha planerat ett attentat i Sverige. Men bara en av dem fälldes – tingsrätten ansåg det bevisat att 46-åringen stått i kontakt med terrororganisationen IS och införskaffat kemikalier.

Nu ska hovrätten pröva fallet, där flera personer även misstänks ha sänt pengar till IS.

Rätta artikel

Samtliga sex som från början åtalades för olika terrorrelaterade brott kommer att vara med även vid denna prövning, då antingen de själva eller åklagaren överklagat domen mot dem.

Den huvudåtalade 46-åringen har lämnat in en åtta sidor lång överklagan. I den slår hans försvarsadvokat Tomas Olsson ned på tingsrättens dom i ett 30-tal punkter. Bland annat hur den bedömt mannens IS-koppling baserat på hans kommunikation med en ”IS-medlem” och IS-propaganda i 46-åringens telefon, vilket var viktiga omständigheter i den fällande domen.

”Dessa omständigheter kan på sin höjd peka på en sympati för IS; men kan inte på något sätt anses bevisa att X (46-åringen) avsett att utföra något attentat för IS räkning eller i IS namn”, skriver advokaten i överklagan.

Misstankarna om attentatsplanen blev kända efter att polisen en aprilmorgon förra året slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och en fastighet i jämtländska Strömsund. Tre män anhölls som misstänkta för att ha planerat ett terrordåd någonstans i Sverige. Enligt åklagaren hade de försett sig med kemikalier, tagit del av bombinstruktioner och chattat med IS-terrorister.

I tingsrätten dömdes 46-åringen för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. De andra två som åtalats för förberedelse friades då rätten inte ansåg att bevisningen var tillräckligt stark när det gällde deras inblandning. De misstänktes också för terrorfinansiering, vilket en av dem dömdes för.

Tre andra män åtalades också för terrorfinansiering, två av dem dömdes och en frikändes helt.

Förhandlingen väntas pågå till den 24 maj. Även om det är hovrätten som nu kommer ta sig an ärendet sker själva förhandlingen precis som tidigare i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Där förs de tilltalade in i rättssalen via en särskild gång och åhörare och rätt hålls separerade av en glasvägg.

Ämnen i den här artikeln:

Terrorism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt